Otomobiliniz Artık Kokmayacak

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğretim üyeleri, arabalarda koltuk ve paspaslarda meydana gelen koku önlenmesini sağlayacak, otomobil döşeme kumaşı, halı ve paspas üretecek bir projeye imza attı.

Otomobiliniz Artık Kokmayacak
Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Züleyha Değirmenci’nin yürütücülüğünü, Güzel Sanatlar Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Çoruh’un ise araştırmacılığını yaptığı, “Bioaktif smartcel lifinden koku, kir ve küfe karşı dayanımlı otomobil döşemeliklerinin üretilmesi” araçların koltuk ve paspaslarına dökülen ve kötü koku, kir, küfe dönüşen zararlılardan kurtulmayı amaçlayan bir çalışmaya imza atıldı. Tüm temizleme çabalarına karşın sonuç alınamayan bu sıkıntının giderilmesi doğrultusunda çalışmalar yapan öğretim üyeleri Değirmenci ve Çoruh, kir, koku ve küfe karşı dayanıklı kumaş ve halı ve paspas üretimi konusunda ilginç bir projeyi tamamladı. 1 yılda üretime geçilebilir hale gelebilecek proje için yaklaşık 80 bin TL’lik bir bütçe öngören araştırmacı akademisyenler, projenin yaşama geçmesi ve seri üretim yapılması halinde binlerce otomobilin kokudan kurtulacağını vurguladı.

NASIL YAPILACAK?

Döşemelik kumaşlarda, uzun ömürlü, yüksek mukavemet ve yırtılma direnci nedeniyle en fazla lif polyester kullanıldığını belirten GAÜN Öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Züleyha Değirmenci ve Yrd. Doç. Dr. Ebru Çoruh, arabanın faydalı kullanım ömrü için döşemenin dayanıklılığının tek başına yeterli bir unsur olamayacağını belirterek şunları söyledi:

“Bu nedenle projemizde polyester lifini içeriğinde yüzde 5-8 oranında gümüş iyonu, yüzde 10-12 oranında reçine olan bioaktif smartcel lifi ile karıştırılması planladık. Projemizin amacı, bakteri ve virüsleri doğal olarak öldürmesiyle bilinen ve daha önce iç fiyim, ayakkabı astarı, çarşaf, battaniye, havlu bandaj gibi alanlarda kullanılan lifin araç döşemelikleri için uygulanabilirliğinin araştırılmasıdır.”

ARGETİ PAZARINDA ÖDÜL KAZANDI

GAÜN Öğretim üyeleri Züleyha Değirmenci ve Ebru Çoruh’un yürüttükleri “Bioaktif smartcel lifinden kokuya, kire, küfe karşı dayanımlı otomobil döşemeliklerinin üretilmesi” Uludağ İhracatçı Birlikleri tarafından geçtiğimiz hafta Bursa’da düzenlenen AR-GE Proje Pazarı’ndaki yarışmada sunumu yapıldı. 6 kategoride, 400 projenin değerlendirildiği proje pazarında, ‘Taşıt Tekstilleri ve Kompozitler’ kategorisinde “Bioaktif smartcel lifinden kokuya, kire, küfe karşı dayanımlı otomobil döşemeliklerinin üretilmesi” ikinci olarak, 6 bin TL simgesel bir ödül kazandı.
Kaynak: İHA