Kedem Osmanlı Türkçesine Yönelik Eserler İçin Harekete Geçti

Keçiören Belediyesi bünyesinde hizmet veren Keçiören Eğitime Destek Merkezi (KEDEM), Osmanlı Türkçesine yönelik basılı eserler ortaya koymak için harekete geçti.

Kedem Osmanlı Türkçesine Yönelik Eserler İçin Harekete Geçti
Türkiye’de ilk defa Osmanlı Türkçesi kursu açan Belediye’nin bu girişimi büyük ilgi gördü. 10 KEDEM şubesinde yedi yüze yakın 8-13 yaş arası öğrencinin yoğun katılımı ile başlayan Osmanlı Türkçesi Kursları ilk dönem mezunlarını Mayıs ayı içerisinde verdi.

Osmanlıca yazma kabiliyeti de kazanan öğrenciler bunun ilk örneği için kolları sıvadılar. Osmanlı Türkçesi kursiyerleri küçük yaşlarına rağmen Üstat Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerini Osmanlıca el yazılarıyla bir hattat gibi kaleme aldılar. Necip Fazıl’dan Seçme Şiirler adıyla yayınlanan eserde 26 öğrenci, Necip Fazıl’ın ’Çile’, ’Kaldırımlar’, ’Büyük Doğu Marşı’, ’Beklenen’ gibi klasikleşmiş şiirlerinin de içinde olduğu toplam 27 şiiri Osmanlı Türkçesiyle yazdılar.

DERS KİTABI DA HAZIR

Keçiören Belediyesi, Osmanlı Türkçesi kursunun büyük ilgi görmesi nedeniyle kursun yaz dönemi dahil önümüzdeki eğitim öğretim yılında da devam edeceğini açıkladı.

Osmanlı Türkçesi Kursuna katılmak isteyen 8-13 yaş arasındaki çocuklar 5 haftalık açılan yaz kursuna gidebilecekler. Yaz döneminde ve 2015 2016 eğitim öğretim yılında KEDEM kurslarında okutulmak üzere yayına hazırlanan ders kitabı da öğrencilerin edebi ve tarihi metinleri okuyabilmesine olanak sağlayacak. 65 sayfa ve ilk etapta 2.000 adet basılacak ders kitabı, ilk kez bir Belediye tarafından yayınlanmış olacak. Önümüzdeki dönemde de Türk yazarlarından seçme öykülerin yine Osmanlı Türkçesi kursiyerleri tarafından kaleme alınması bekleniyor.

KURSLAR DEVAM EDECEK

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak kursla ilgili şunları söyledi:

"Atalarımız, bize bu toprakları emanet edenler bizim gurur abidelerimizdir. Osmanlı toprakları içerisinde olup da şu anda farklı devletler haline gelmiş yaklaşık 60’a yakın ülke var. Ve bu ülkelerin tamamı aslında bir önceki dönemde kendilerini Osmanlı olarak gören, Osmanlı Devleti’nin tebaası olarak gören topluluklardır. Barış ve huzur içerisinde de yaşamışlardır. 600 yıl boyunca adaletle hükmedilmiştir ve onlar kültürlerini, dillerini ve dinlerini hiçbir ayrım gözetmeksizin yaşatmışlardır. Bu 600 yıllık dönem içerisinde bilim, sanat, tarih alanlarında birçok eser ortaya konulmuştur. Belki birçoğu imha edildi, belki birçoğunun değeri bilinmedi, ama hala sadece Türkiye’de değil, Balkanlar’da, Afrika’da, Ortadoğu’da ve Doğu’da Osmanlı’nın üretmiş olduğu, Osmanlı Türkçesi ile üretilmiş birçok eser var. Ve bu eserlerin okunması, bu eserlere ulaşılması da gerekiyor. Bu büyük bir eksiklikti ve biz Osmanlı Türkçesinin yeni neslimize öğretilmesinde öncü rol üstlendik. Keçiören Belediyesi olarak bu kursları başlattık. Yoğun bir katılım oldu. Ankara’da bunun gururunu yaşıyoruz. Kursumuz önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir. Ayrıca çocuklarımıza ücretsiz vereceğimiz Osmanlıca Türkçesi Ders Kitabının da çalışmalarında kolaylık sağlayacağını düşünüyoruz."
Kaynak: İHA