Türkiye'nin Siyasi Tarihi Süleyman Demirel Müzesinde

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in memurluktan cumhurbaşkanlığının sona erdiği döneme kadar kullandığı kişisel eşyaların yer aldığı müzede, yakın siyasi tarihin önemli liderlerinin fotoğraf ve karikatürleri sergileniyor.

Atabey ilçesi İslamköy Mahallesi'nde bulunan ve geçen yıl ziyarete açılan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, içinde bulundurduğu binlerce obje ile ziyaretçilere siyaset nostaljisi yaşatıyor.

Kubbeli mimariye sahip olan, 7 küçük kubbenin Demirel'in başbakanlıklarını, büyük kubbenin ise cumhurbaşkanlığını simgelediği müzede, Süleyman Demirel'in yanı sıra 1950'lerden 2000'li yıllara kadar Türk siyasetinde iz bırakmış İsmet İnönü, Celal Bayar, Adnan Menderes, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş gibi siyasetçilerin fotoğrafları yer alıyor.

Müzede 39. Hükümet Başbakanı Demirel'in, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk ile görüşmesi, Erbakan ve Türkeş'in Çankaya Köşkü ziyaretleri, Demirel'in miting meydanlarında halka hitap ettiği fotoğraflar bulunuyor.

Dönemin seçim atmosferlerinin de çeşitli belgelerle sergilendiği müzede, Demirel'in ilk başbakan olduğu 1965 genel seçiminde Ankara'nın Çankaya ilçesinde oy kullandığı sandığı temsilen "47 No'lu sandık" da korunuyor.

Müzedeki "hoşgörü bölümünde" de dönemin siyasi aktörlerinin mizah sayfalarına nasıl yansıdıkları görülüyor. Süleyman Demirel'in, Özal, Erbakan, Türkeş ve Ecevit ile ilginç karikatürleri de sergileniyor.

Müze Müdürü Osman Siviloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl açılan müzenin tanınırlığının her geçen gün daha da arttığını, binlerce kişi tarafından ziyaret edildiğini belirterek, müzeye gelenlerin Demirel'in ilk başbakan olduğu yıldan, cumhurbaşkanlığının sonuna kadarki süreci belgelerle görme imkanı bulduğunu kaydetti.

Siviloğlu, ziyaretçilerin Süleyman Demirel'in yanı sıra yakın siyasi tarihte aktif rol oynamış pek çok cumhurbaşkanı, başbakan ve parti genel başkanlarının da fotoğraf ve belgelerine ulaşabildiğini anlattı.

Siviloğlu, müzeyi ziyaret edenlerin Türkiye'nin yakın siyasi tarihi hakkında hatırı sayılır bir bilgiye sahip olabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA