Bilecik'te AB Uyum Danışma Ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı

Bilecik'te, Avrupa Birliğine (AB) Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu toplantısı Vali Nayir başkanlığında yapıldı.

Vali Nayir, İl Özel İdaresinde gerçekleştirilen toplantıda, AB sürecinin uzun bir süreç olduğunu ve Türkiye'nin 31 Temmuz 1959 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğuna ilk müracaatını nasıl yaptığını anlattı.

Süreçten faydalı çıkma gayret içerisinde sürekli olduklarını ifade eden Nayir, şöyle konuştu:

"Bu süreçte bir vesile kılınarak mevzuatımızda, uygulamada, insan haklarında ve her türlü konuda AB standartlarını yakalama gayreti içerisinde olmuşuzdur. 2010 yılında Bakanlığımızca Valilikler bünyesinde İl AB Daimi temas noktası ve AB Uyum, Dayanışma ve Yönlendirme Kurulu oluşturulmuştur. AB aynı zamanda projelerin hedef noktası. Projeleri teşvik etmekte kurulumuzun görevleri arasında oluyor. Proje süreçlerinde kapasite oluşturulması için yapılacak çalışmalar varsa kurulumuzun gündeminde yer alıyor. Kamuoyunu oluşturmak yine kurulumuza verilmiş bir görev. Eğer ihtiyaç duyulursa çalışma grupları oluşturmak. Kendi ilimizi ilgilendiren durumlarda yine kurulumuza verilmiş olan görevlerden."

Toplantıda, iki farklı konunun sunumunun yapılacağını bildiren Vali Nayir, bunlardan birisinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan, fiziki yatırım içermeyen hedef kitleyi bilgilendirme ve bilinçlendirme, farkındalık yaratma, kaynaştırma ve rehabilitasyon gibi eğitim ve etkinliklere yönelik 10 bin ila 100 bin lira arasındaki nakit desteği bulunan "Engelliler destek programı" (EDES) ile diğerinin de Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) kar amacı gütmeyen kuruluşların başvurabileceği eğitim amaçlı ve 15 bin lira hibe destekli "Teknik destek programı" olduğunu sözlerine ekledi.

Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, kaymakamlar ve daire müdürleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda, AB Projeler Koordinasyon Merkezi sorumlusu Barış Atlı, programlar hakkında sunum yaptı.

Kaynak: AA