Guterres, Suruç Çadırkentinden Dünyaya Seslendi

Birleşmiş Miletler Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Antonio Guterres, "Bütün kardeşçe duygularınızla bütün yakınlığınızla önemli yardımlar gerçekleştirdiniz" dedi.

Guterres, Suruç Çadırkentinden Dünyaya Seslendi
Guterres, Suruç’ta, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) oluşturduğu çadırkenti ziyaret etti. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi’den kamp hakkında bilgi alan Guterres, daha sonra Kaymakam Çiftçi ve Kamp Müdürü Mehmet Han Özdemir ile çadırkent bünyesinde açılan kursları ziyaret ederek sığınmacılarla sohbet etti. Çadırkentteki mahalleleri ziyaret eden Guterres, buradaki okul, market ve spor alanlarını ziyaret etti.

Guterres, gezi sonunda yaptığı açıklamada, çadırkentin çok büyük ve etkileyici olduğunu belirterek, kamp içerisinde her alanda büyük bir iş yapıldığını ve bunları hayranlıkla izlediğini söyledi.

Kampı büyük bir gıpta ile gezdiğini aktaran Guterres, kendi bünyelerindeki kamplara göre Suruç kampında farklılıklar görebildiğini belirtti.

Guterres, bu farklılığın en büyük kaynağının valilik, kaymakamlık, AFAD, Göç İdaresi, Türk Kızılayı gibi kurumların olması ve bütçeden kaynaklanmasını gösterdi. Suriye krizinde kurumların göstermiş olduğu yönetim biçimini tebrik eden Guterres, "Hem sınırın diğer tarafındaki karmaşık durum, hem de buraya yoğun gelişler sırasında çok zor bir süreci iyi bir şekilde yönettiniz. Bütün kardeşçe duygularınızla bütün yakınlığınızla önemli yardımlar gerçekleştirdiniz" dedi.

Gutterres, ziyareti sırasında Türkiye’nin ne kadar misafirperver olduğunu ve ne kadar büyük işler başardığının mesajını vermek istediğini aktararak, özellikle dünyanın kuzeyinde kalan ülkelerin buna destek vermesi gerektiği çağrısında bulundu. Heyete ayrıca, sağlıktan sorumlu merkez yöneticisi yardımcısı Abdurrahman Aksu, eğitimden sorumlu Merkez Yönetici Yardımcısı Mahmut Aksu, ulaşımdan sorumlu merkez yönetici yardımcısı İskender Yüksel ve AFAD Şube müdürleri Mehmet Nusret Küçükbayrak, Ahmet Mat, AFAD çalışanları ve diğer birimlerin sorumluları eşlik etti.

Ziyaretin ardından Gutterres, Şanlıurfa’dan ayrıldı.
Kaynak: İHA