Irak'ta Sığınmacı Sayısı 3 Milyonu Geçti

Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Derbaz Muhammet, DAEŞ saldırıları nedeniyle ülke içindeki sığınmacı sayısının 3 milyonu geçtiğini bildirdi.

Muhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ın üçüncü büyük vilayeti Enbar'daki çatışmalar sonucu yeni bir göç dalgası yaşandığını söyledi. Çatışmalarda hedef olmak istemeyen binlerce kişinin evini terk ettiğini anlatan Muhammet, "Enbar ve diğer bölgelerdeki çatışmalar nedeniyle son üç ay içerisinde yaklaşık 100 bin kişi evini terk etti. Daha önce bakanlığımıza kayıtlı olan sığınmacı sayısı, 2 milyon 900 bin civarındayken şu anda, bu sayı 3 milyonu geçti" dedi.

Sığınmacıların yüzde 46'sının Kürt bölgesinde barındığını belirten Muhammet, diğer yüzde 54'ünün ise Bağdat ve diğer kentlere dağılmış durumda olduğunu söyledi.

Iraklı sığınmacılar için yıllık ortalama 4 milyar dolara ihtiyaç olduğunu aktaran Muhammet, "Merkezi Irak hükümeti 2 milyar dolar olan bakanlık bütçemizi bu yılın sonuna kadar öderse ve Birleşmiş Milletler (BM) 1 milyar dolar yardım yaparsa o zaman sığınmacıların kısmen ihtiyaçları karşılanmış olur. Bu bütçeyle evlerinden olan insanların sadece temel gıda ve günlük ihtiyaçların temin edilebilir. Bu bütçeyle sığınmacıların tüm taleplerini yerine getiremeyiz" diye konuştu.

Derbaz Muhammet, Göç ve Göçmenler Bakanlığı olarak birçok konuda eksikliklerinin olduğunu, sayısı sürekli artan sığınmacıları kayıt altına alma, barınmalarını sağlama ve ihtiyaçlarını karşılama noktasında imkanlarının yetersiz kaldığını dile getirdi.

Irak'ta 50 dereceyi bulan yaz sıcaklarının başlamasıyla çadır kamplarda kalan sığınmacı ailelerin "büyük bir ıstırap" yaşadıklarını anlatan Muhammet, "Kamplar için su temin edilmesi ve ailelere klimaların verilmesi gerekiyor. Bunun için elektriğin 24 saat verilmesi lazım. Bu konuda sıkıntı var" dedi.

Muhammet, sığınmacıların evlerine dönememesi halinde Irak'ın demografisinde büyük bir değişikliğin yaşanacağına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Göç dalgası sonucu yerinden olan insanlar evlerine dönmezse Irak'ın eski demografisinden bahsetmemiz mümkün olmayacak. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde DAEŞ'in kontrol ettiği bölgeler kurtarılıp, halk tekrar evine dönerse durum düzelmiş olur. Dünya tarihinde bu tip vakaların yaşandığı bölgelerde halkın yüzde yüzü evine dönmemiştir. Bu gerçeği unutmamak lazım. Eski demografinin sağlanması hükümetin alacağı kararlara ve önlemlere bağlıdır."

Kaynak: AA