Çocukken Yumurtalık Dokusu Donduruldu, Yetişkinliğinde Anne Oldu

Belçika'da bir kadın, çocukluğunda kemoterapi göreceği için dondurulan yumurtalık dokusunun yetişkinliğinde rahmine tekrar yerleştirilmesiyle anne oldu.

Doktorlar, bugün 27 yaşında olan kadına 5 yaşındayken orak hücre anemisi teşhisi koydu ve kısırlaşmasına yol açabilecek kemoterapi tedavisi nedeniyle 13 yaşındayken yumurtalık dokusunun bir kısmını çıkararak dondurdu.

Belçika'daki doktorlar, yaklaşık iki yıl önce bu dokuyu kadının rahmine tekrar yerleştirdi. Kadının bir süre sonra hamile kaldığı ve kasım ayında sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdiği açıklandı.

Dünyada bu kadar küçük bir hastadan çıkarılarak dondurulan yumurtalık dokusunun, ilk kez sağlıklı bir bebeğin doğduğu gebelikle sonuçlandığını bildirildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti asıllı kadının ailesinin, kızları 11 yaşındayken Belçika'ya yerleştiği, o dönemde çok hasta olan küçük kıza erkek kardeşinden kemik iliği nakli yapıldığı belirtildi. Kızın, 13 yaşındayken yumurtalık dokusu ameliyatla çıkarıldığında henüz menstruasyonunun başlamadığı ancak ergenliğin diğer belirtilerine sahip olduğu kaydedildi.

Doktorlar, kimliğini açıklamadıkları kadının, dondurulmuş yumurtalık dokusunun rahmine yerleştirilmesinden beş ay sonra adet görmeye başladığını ve iki sene sonra da hamile kaldığını belirtti.

Brüksel'deki Erasmus Hastanesi'nde jinekolog ve üreme uzmanı olan doktor Isabelle Demeestere, "Hastam için çok mutluyum çünkü bunun işe yaramayacağından endişe duyuyordu. Bebek sahibi olmak için başka seçeneği yoktu" dedi.

Dünya çapında yaşları daha büyük kadınlardan alınan, dondurulmuş yumurtalık dokusu kullanılarak 40 civarında bebek doğduğu biliniyor.

Kaynak: AA