İskoç Ulusal Partisi'nden 'Çıkarlarımızı Koruyacağız'Sözü

Birleşik Krallık'ta önceki gün yapılan genel seçimde büyük başarı elde ederek parlamentoya 56 milletvekiliyle giren İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, "İskoçya'nın sesi, İngiliz Parlamentosunda daha öncekinden çok daha güçlü duyulacaktır" dedi.

Sturgeon, İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da arkasına parlamentoya giren 56 milletvekilini alarak açıklamalarda bulundu. "Tüm bu 56 milletvekili İskoçya'nın çıkarlarını temsil edecektir" diyerek sözlerine başlayan Sturgeon, İskoç halkının SNP'ye seçimdeki desteğiyle eşi benzeri görülmemiş bir yetki verdiğini kaydetti.

Bu yetkiyi İskoçya'nın çıkarlarını korumak için kullanacaklarını ifade eden Sturgeon, "İskoç halkı perşembe günü SNP'ye oy vererek seçim beyannamesine de destek vermiştir. Bu beyannamenin önceliği kemer sıkma politikalarına son vermektir. Biz de bu önceliğimizi İngiliz Parlamentosuna taşıyacağız. Perşembe gününden sonra ve İngiltere Başbakanı Cameron'a dün de söylediğim gibi, İngiliz Parlamentosunun İskoçya konusuna yaklaşımının artık aynı olması mümkün değildir. İskoçya'nın sesi, İngiliz Parlamentosunda daha öncekinden çok daha güçlü duyulacaktır" diye konuştu.

- "Hayal kırıklığına uğratmayacağız"

Nicola Sturgeon SNP'ye oy verenlere ve güvenenlere teşekkür ederek, "Sizi hayal kırıklığına uğratmayacağız. İskoçya, İngiliz Parlamentosunda bundan sonra daha fazla bir kenarda tutulamayacak ve ihmal edilemeyecektir. Sesimiz duyulacaktır, çıkarlarımız korunacaktır" ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan İskoçya referandumunun ardından genel başkanı değişen ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP), seçim beyannamesini Birleşik Krallık genelindeki tüm seçmenlerin çıkarlarının temsil edileceğini bildirmişti.

SNP'nin seçim beyannamesinde, İskoçya'nın bağımsızlığıyla ilgili yeni bir referandum olasılığı konusuna değinilmemişti. Sturgeon, "SNP her zaman bağımsızlığı savunacaktır. Ancak bu seçim bununla ilgili değildir. Bu seçim, İskoçya'yı daha güçlü yapmak içindir" demişti.

İskoçya'da geçen yıl 18 Eylül'de yapılan bağımsızlık referandumunda seçmenlerin yüzde 55'i bağımsızlığa "hayır" derken, yüzde 45'i bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı. Referandumun ardından bağımsızlık kampanyasını yürüten Alex Salmond'ın lideri olduğu SNP'nin başına Nicola Sturgeon'ın gelmesiyle, yaklaşık 5 buçuk milyon nüfuslu İskoçya'da bağımsızlığa desteğin arttığı basına yansımıştı.

SNP'nin İngiliz Parlamentosunda 6 milletvekili bulunuyordu. 7 Mayıs'ta yapılan genel seçimde bu sayı 56'ya yükselmiş oldu.

Birleşik Krallık'ta önceki gün yapılan genel seçimi David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti kazandı. Muhafazakarlar, 331 bölgeden milletvekili çıkararak tek başına iktidar oldu. Seçim sonucu ciddi oy kaybeden İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) liderleri istifa etmişlerdi.

Kaynak: AA