DEİK İle Şanghay Ticaret Ve Sanayi Odası Arasında Mutabakat Zaptı İmzalandı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Şanghay Ticaret ve Sanayi Odası arasında mutabakat zaptı imzalandı.

Şanghay Belediye Başkanı Yang Xiong, Çin ve Türkiye'nin ekonomik iş birliği ile Şanghay-İstanbul dostluk ilişkilerinin geliştirilmesinin etkili bir şekilde desteklenmiş olacağını ifade etti.

Şanghay-İstanbul İpekyolu Ticaret ve Ekonomi Forumu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Şanghay Belediye Başkanı Yang Xiong, DEİK Türkiye - Çin İş Konseyi Başkan Vekili Necati Abacıoğlu ve Şanghay Belediyesi Ticaret Komisyonu Başkanı Shang Yuying'un katılımı ile İstanbul'da gerçekleşti. Forum, China Homelife Turkey Fuarları ve DEİK ev sahipliğinde gerçekleşti.

Yang Xiong, toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Çin ve Türkiye'nin ekonomik iş birliği ile Şanghay-İstanbul dostluk ilişkilerinin geliştirilmesinin etkili bir şekilde desteklenmiş olacağını söyledi.

Şanghay'ın her zaman Türk iş adamlarının önemli bir durağı olduğunu belirten Xiong, Çin-Türkiye ticaret hacminin her yıl beşte birinden fazlasının, Şanghay'dan karşılandığını söyledi.

Geçen iki ayda iki ülkenin ticari hacminin yüzde 13,6 artarak 1 milyar doları geçtiği bilgisini veren Xiong, karşılıklı yatırım ve iş birliğinin de büyük gelişme gösterdiğini vurguladı.

Bugüne kadar Türk şirketlerinin Şanghay'daki yatırım projelerinin 100'ü aştığı bilgisini veren Xiong, şöyle devam etti:

"Türkiye'deki Şanghay firmalarının yürüttüğü proje sayısı 68. Yapılan sözleşmelerin değeri ise 1 milyar 400 milyon dolar. Özellikle Şanghay Elektrik firmasının 'Hunutlu Entegre Termik Santrali' projesi, bugüne kadar Şanghay, hatta tüm Çinli şirketlerin projeleri içinde en büyük yatırımlardan biri. İpek yolu Ekonomik Kuşağı - One Belt, One Road' inşasının gelişmesiyle, Şanghay-İstanbul ve Çin-Türkiye ekonomik ilişkileri daha sıkı hale gelecek. Projenin finansal pazarı genişletmesinin yanı sıra Şanghay ve Türkiye arasında kültürel bir köprü de kurulacak."

- " Türkiye, Çin'den İtalya'ya uzanan geniş coğrafyada en büyük serbest piyasa ekonomisidir"

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da Türkiye-Çin ekonomik ortaklığın güçlendirmesi için bu forumun önemli bir fırsat teşkil ettiğini söyledi.

Avrupa'nın son 20 yılda dünyanın en büyük tek pazarı haline geldiğini belirten Vardan, küresel üretim ekseninin de batıdan doğuya, Asya-Pasifik Bölgesi'ne kaymakta olduğunu ifade etti.

Vardan, Asya ve Avrupa arasında yeni taşımacılık koridorlarına ihtiyacın ortaya çıktığını dile getirerek, tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması ve bu güzergah üzerinde bulunan ülkelerin küresel ekonomik sisteme entegrasyonuna ihtiyaç doğduğunu sözlerine ekledi.

İpek Yolu'nun bir ucunda küresel ekonominin büyüme motoru Çin'in, diğer ucunda dünyanın en büyük pazarı Avrupa Birliği'nin bulunduğunu, güzergah üzerinde de G-20 ekonomisi Türkiye'nin yer aldığını kaydeden Vardan, "Bölgesinin en büyük sanayi gücü olan Türkiye, Çin'den İtalya'ya uzanan geniş coğrafyada en büyük serbest piyasa ekonomisidir" diye konuştu.

İpek Yolu güzergahının üzerinde bulunan ülkelerin küresel ekonomik sisteme entegrasyonunun güçleneceğini belirten Vardan, demiryolları ve otobanlar ile Pasifik Okyanusu'nun, Akdeniz ve Karadeniz üzerinden Avrupa'ya bağlanacağını vurguladı.

Türkiye'yi ziyaret eden Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in "Türkler ve Çinliler tarihi ortak yazmış bir millet" sözüne atıfta bulunan Vardan, "Gelin, tekrar beraber tarih yazalım. Tarihi bu sefer Asya Steplerini demir yolları ile aşarak Avrupa'da, Afrika'da, Balkanlar'da, Kafkasya'da, Ortadoğu'da lira ve yuanla yazalım" değerlendirmesinde bulundu.

- "Ticaret ölçeğini genişletmek için çalışacağız"

Şhanghay Belediyesi Ticaret Komisyonu Genel Direktörü Shang Yuying ise Şanghay'ın bir pencere gibi, Çin'in dünyaya açılan reformlardaki büyük başarılarının numunesini sergilemekte olduğunu söyledi.

Şanghay'ın meşhur ve başarılı üniversiteleri, teknolojik inovasyon aktiviteleri, uluslararası film ve sanat festivaller, moda haftası ve büyük markaların kültürel aktivitelerinin uluslararası etkisinin artmakta olduğunu belirten Yuying, Şanghaylı firmaları İpek Yolu ülkelerinde pazarlama bağlantıları için teşvik edeceklerini kaydetti.

İpek Yolu ülkeleri ve bölgelerinin de Şanghay'da ihraç malları için bir merkez kurmalarını ümit ettiklerini dile getiren Yuying, karşılıklı olarak ticari fuarları ve toplantıları destekleyerek, ticaret ölçeğini genişletmek için çalışacaklarını vurguladı.

Forumun açılış konuşmalarının ardından, 23 Ekim 1989 tarihinde Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında imzalanan "Ekonomik İş Birliği" anlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla; Şanghay Ticaret ve Sanayi Odası ile DEİK arasında, Şanghay Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Wang Xinpei ve DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan tarafından mutabakat zaptı imzalandı.

Kaynak: AA