Azerbaycan'ın Şuşa Kentinin İşgalinin 23. Yıl Dönümü

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, Şuşa kentinin Ermeni çeteleri tarafından işgal edilişinin 23. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Süleymanlı mesajında, bugünün Azerbaycan'ın kadim şehirlerinden biri olan Şuşa kentinin Ermeni çeteleri tarafından işgal edilişinin 23. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, böylece, toplam yüzölçümü 289 kilometrekare olan 24 bin nüfuslu bir şehir ve 30 köyden oluşan Şuşa kentinin işgali sonucunda 195 Azerbaycan halkının şehit olduğunu, 165 kişinin yaralandığını ve 58 kişiden ise halen haber alınamadığını belirtti.

Ermeniler tarafından esir alınan ve Şuşa hapishanesinde tutulan 114 Azerbaycan halkının daha sonra acımasızca katledildiğini ifade eden Süleymanlı, şunları kaydetti:

"Ayrıca Ermenistan'ın işgali sonucunda Şuşa'da 25 okul, 31 kütüphane, 17 etkinlik merkezi, 8 kültür evi, 4 yüksekokul, 2 üniversite şubesi, 7 kreş ve anaokulu, 4 sinema salonu, 5 kültür ve dinlenme parkı, 2 sanatoryum, 1 tatil köyü, 2 otel, Azerbaycan Halı Müzesi şubesi, Şuşa devlet tiyatrosu binası, Şuşa televizyonu binası, şark musikisi aletleri fabrikası, devlet resim galerisi, çocuk sağlığı merkezi yakılarak yok edilmiştir. Şu sırada Şuşa kentinin nüfusu Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bazı bölgelerinde göçmenlik durumunda yaşıyor.''

Bu günde Şuşa'nın halen Ermenistan'ın işgali altında olduğuna dikkati çeken Süleymanlı, "Beyan ediyoruz ki Ermenistan, sorunla ilgili kabul edilmiş uluslararası belgelerin hükümlerini yerine getirmeli, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanmalı, zorunlu göçmenlerin bozulmuş hakları geri kazanılmalı ve kendi yurtlarına geri dönmelidirler" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA