İran 20'Nci Petrol, Doğalgaz, Rafineri Ve Petrokimya Fuarı

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, "Batılılar, Siyonist rejimin (İsrail) ve bölgedeki bazı Arap ülkelerin baskısı sonucu taleplerinde aşırılığa kaçmazlarsa bir anlaşma sağlayabiliriz" dedi.

İran 20'Nci Petrol, Doğalgaz, Rafineri Ve Petrokimya Fuarı
İran 20'nci Petrol, Doğalgaz, Rafineri ve Petrokimya Fuarı'nın açılış töreninde konuşan Cihangiri, "Hükümet, rejimin kırmızı çizgileri ile İran halkının hakları çerçevesinde 5+1 grubuyla nükleer müzakereleri sürdürmeye kararlı. Batılılar, Siyonist rejimin (İsrail) ve bölgedeki bazı Arap ülkelerin baskısı neticesinde taleplerinde aşırılığa kaçmazlarsa bir anlaşma sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.

"Nükleer müzakereler anlaşma ile sonuçlanır ve İran'a uygulanan yaptırımlar kaldırılırsa, petrole dayalı enerji üretimi ve temininde uluslararası alanda etkili işbirliklerine şahit olacağız" diyen Cihangiri, İran'ın dünya petrol piyasalarındaki yerini geri alma peşinde olduğunu söyledi.

-Yabancı şirketlerle müzakere zamanı

Fuarın açılışına katılan İran Petrol Bakanı Bicen Zengene de, konuşmasında Ruhani hükümetinin uluslararası yaptırımları kaldırtacağını ve böylece petrol endüstrisinde dev projelerin start alacağını söyledi.

"Yaptırımların kaldırılması yerli üretimden vazgeçeceğimiz anlamına gelmiyor" diyen Zengene, şöyle konuştu:

"İtibarlı yabancı şirketlerle işbirliği yaparak daha güçlü bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Yaptırımların kaldırılması yerli üretimden vazgeçeceğimiz anlamına gelmiyor. Direnç ekonomisi politikasını icra etmek için tüm gücümüzle çalışacağız. Yaptırımların kaldırılması ile de bu fırsattan teknoloji transferi noktasında yararlanacağız. Her ne kadar zor günlerde bizi yanlış bırakmış olsalar da şimdi İran'da faaliyette bulunmak isteyen yabancı şirketlerle güçlü bir şekilde müzakere zamanı."

Bu yıl 20'incisi gerçekleştirilen fuara 600 yabancı, bin 200 yerli olmak üzere toplam bin 800 firma katılıyor. 29 farklı ülkeden katılımın olduğu fuarda Türkiye'den de firmalar yer alıyor. Türkiye, Fransa, Belçika, İngiltere, Singapur, Güney Kore, Ukrayna, İspanya, Viyana, İtalya, Almanya, Rusya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre ile Kazakistan'dan firmaların yer aldığı fuarda en geniş yabancı katılım Çin'den.

20'nci Petrol, Doğalgaz, Rafineri ve Petrokimya Fuarı, 6-9 Mayıs tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Kaynak: AA