'Barış İçin Hiçbir Şartı Kabul Etmiyoruz'

Afganistan Devlet Başkanlığı, Taliban'la barışı sürecinin başlamasıyla ilgili örgütün taleplerine ilişkin barış sürecinin başlaması konusunda hiçbir şartı kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Taliban, Doha'da, Afgan hükümetini temsil eden heyetle yapılan "diyalog" görüşmelerinde, resmi olarak tanınmayı ve liderlerinin isimlerinin uluslararası kara listelerden çıkarılmasını talep ettiklerini açıklamıştı.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ajmal Obaid Abidy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede barışın sağlanmasının halkın isteği ve hükümetin önceliği olduğunu dile getirerek, Talibanla barış sürecinin başlaması konusunda hiçbir şartı kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Hükümetin önceliğinin Afganistan ve Pakistan arasında barışın sağlanması olduğunu vurgulayan Sözcü Abidi, "Geçen 13 yıldan beri Afganistan ve Pakistan arasında ilan edilmeyen bir husumet devam ediyordu, her şeyden önce bu husumetin sona ermesi gerekiyor" dedi.

Abidi, Afgan halkın barış sürecinin başlaması durumunda, tüm detaylardan haberdar olacağının altını çizdi.

Taliban tarafından bugün yapılan yazılı açıklamada, Pagvaş isimli Kanadalı dernek tarafından Doha'da düzenlenen Afganistan Ulusal Diyalog Toplantısı'nda, Afgan hükümetini temsil eden heyetle yaptıkları görüşmelerde, ülkede silahlı mücadeleye son vermek için resmi olarak tanınmayı ve Taliban liderlerinin isimlerinin uluslararası kara listelerden çıkarılmasını talep ettiklerini belirtmişti.

Silah bırakmak için ülkedeki tüm yabancı güçlerin çekilmesi şart koşulan açıklamada, "Afgan hükümeti tarafından barış sürecini yürütmesi için görevlendirilenler barışa inanmalı, ülkede herkes tarafından tarafsız oldukları kabul edilmeli" ifadesi de yer aldı.

Açıklamada, "Afgan hükümetinin barışı bir ihtiyaç olarak görmediği, belki barış sürecini halkı aldatma taktiği olarak kullandığı ve barış sürecinin hükümetin planında hala bir strateji olarak yer almadığı" iddia edilmişti.

Kaynak: AA