Polonya'nın Yeni Cumhurbaşkanı Duda Oldu

Polonya'da Hukuk ve Adalet Partisi'nden Andrzej Duda, ülkenin yeni cumhurbaşkanı oldu.

Seçim Komisyonu, 43 yaşındaki Duda'nın pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 51,55'ini aldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski'nin oy oranı ise yüzde 48,45'te kaldı.

Komisyon, cumhurbaşkanlığı seçimine katılımın yüzde 55,34 olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda oyların yüzde 34,76'sını alan Duda, beş yıllık görev süresine ağustosta başlayacak.

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından dua etmek için Czestochowa kentindeki Jasna Gora Kilisesi'ne giden Duda, "Önümüzdeki beş yıl boyunca bana oy verip vermediklerine bakmadan tüm Polonyalıların cumhurbaşkanı olacağım, taleplerini yerine getireceğim" dedi.

Ülkenin çıkarlarını korumak amacıyla yabancı banka ve süpermarketlere yeni vergi uygulanmasını istediğini belirten Duda, bankaların hükümet kontrolü altına alınmasından yana olduğunu söyledi.

Polonya'da komünizmin 1989'da yıkılmasından sonra seçilen 6. cumhurbaşkanı olan Duda'yı ilk kutlayanlardan biri ABD oldu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD'nin bölgenin daha demokratik, refah ve güvenli hale getirilmesi, iki ülke arasında zaten güçlü olan ortaklık ilişkisinin daha da pekiştirilmesi için Duda ile işbirliği yapmaya hazır olduğu ifade edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Duda'ya kutlama mesajı gönderdi. Putin, mesajında, "Duda'nın, iyi komşuluk ilişkileri ve karşılıklı çıkarlar temelinde Rusya ile Polonya arasındaki yapıcı ilişkileri daha da güçlendireceğinden emin olduğunu" belirtti.

- Hukukçu cumhurbaşkanı

Jagiellonian Üniversitesi Hukuk Bölümü mezunu Duda, siyasi kariyerine 2000'lerin başında Özgürlük için Birlik Partisi'nde başladı. 2005'teki seçimin ardından Hukuk ve Adalet Partisi'ne geçen Duda, 2006-2007 yıllarında Adalet Bakanlığı müsteşarlığını yürüttü. Yüksek Mahkeme üyesi Duda, 2014'te Avrupa Parlamentosu üyesi seçildi.

Yaklaşık 37 milyon nüfusa sahip Polonya'da cumhurbaşkanı, sınırlı yetkilere sahip. Ordunun başkomutanı kabul edilen cumhurbaşkanı, parlamentoda kabul edilen yasaları veto etme hakkına sahip. Cumhurbaşkanı, ülkenin dış politikasında sembolik rol oynuyor.

Hukuk ve Adalet Partisi adayının cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması, bazı çevrelerce ülkenin yeniden sağa yöneldiği şeklinde yorumlanıyor. Ülkedeki değişimin, Avrupa ülkeleriyle ilişkilerde yeni bir dinamiğin ortaya çıkmasına ve yabancı yatırımcılara daha az fırsat tanınmasına yol açması bekleniyor. Hukuk ve Adalet Partisi'nin ABD yanlısı tavrı, Polonya ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında zaman zaman gerilimin tırmanmasına neden olmuştu.

2001'de Lech ve Jaroslaw Kaczynski kardeşler tarafından kurulan Hukuk ve Adalet Partisi, 2005'teki seçimi kazanarak iktidara gelmişti. Lech Kaczynski, cumhurbaşkanlığı koltuğuna otururken Jaroslaw Kaczynski de başbakanlık görevini üstlenmişti. Jaroslaw Kaczynski, 2007'de erken seçim kararı almış ve seçimde ikinci parti olmuştu. Lech Kaczynski, 10 Nisan 2010'da Rusya'nın Smolensk kentindeki uçak kazasında yaşamını yitirmişti.

Kaynak: AA