Güney Marmara'da Hububat Ekilişleri Ve Tahminleri

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Bandırma Şube Müdürü İbrahim Ağmil, Güney Marmara Bölümü'nde bu yıl yaklaşık 200 bin hektar buğday, 56 bin hektar arpa ekildiğini söyledi.

Ağmil, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşan 2015 yılı hasat sezonunun çiftçiler ve ülke adına bereketli geçmesi temennisinde bulundu.

Güney Marmara'da bu dönem yağışların geçen sezona göre yüzde 50 arttığını vurgulayan Ağmil, bu durumun üretime olumlu yansıyacağını dile getirdi.

Hububatın gelişmesinin iyi seviyede olduğunu, bitki gelişimini olumsuz etkileyecek bir durum görülmediğini anlatan Ağmil, şunları kaydetti:

"Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Yalova'daki sorumluluk sahamızda 2015 yılında, yaklaşık 200 bin hektar buğday ekilişinden 730 bin ton ürün bekliyoruz. 56 bin hektardan da 180 bin ton arpa üretimi öngörüyoruz. TMO olarak, son yıllarda alım bareminde yapılan değişikliklerle protein değeri yüksek ve süne, kımıl tahribat oranı düşük ürünlere daha iyi fiyatlandırma politikasına gidilmiş, son yapılan değişiklik ile de artı kalite verilerek, üreticilerimizin daha kaliteli ürün sağlaması teşvik edilmiştir. Buna benzer hem kaliteyi artırıcı, hem de emek harcayan üreticinin teşvik edilip desteklenmesi amaçlanmaktadır. Yöremizdeki gibi ülke genelinde de bol ve bereketli bir hasat sezonu beklerken, TMO olarak piyasaların aksamadan yürütülmesi, üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması ve sanayicinin istediği kalitede ham maddeyi kolayca bulabilmesi için üzerimize düşen görev ve sorumluluğumuzu yerine getirme çabası içindeyiz."

Ağmil, stoklarında bulunan pirinç ve fındık yağı ürünlerinin perakende satışını kendilerine bağlı ajanslarda sattıkları bilgisini vererek, halka, orta tane pirincin kilogram fiyatının 2,90 lira, baldo pirincin ise 4 lira olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA