Ders Kitaplarından Cinsiyet Eşitliğine Aykırı Bölümler Çıkarılacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ders programı ve kitaplarındaki cinsiyet ayrımcılığı bulunan bölümlerin çıkarılması için çalışma yürütüleceğini belirterek, "Matematik sorusunu formüle ederken de cinsiyet ayrımcılığı yapabilirsiniz veya ondan kaçınabilirsiniz. Bir tarih konusunu anlatırken de cinsiyet ayrımcılığı yapabilirsiniz. Dolayısıyla bütün ders kitaplarımızın aslında bu açıdan elden geçirilmesi gerekir" dedi.

"Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi"nin açılış toplantısında konuşan Avcı, katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Bazı yabancı dillerde kadın ve erkek için kullanılan sözcüklerde cinsiyet ayrımı olduğuna işaret eden Avcı, Türkçe'de ise "O" sözcüğünün kadın ya da erkeği tanımlamadığını vurguladı.

Projenin önemine değinen Avcı, şunları kaydetti:

"Milli Eğitim Bakanlığında öğretmenlerimizin çok büyük bir bölümü kadın olduğu halde maalesef kadın yönetici sayımız, erkek yönetici sayımızla karşılaştırılamayacak kadar çok düşük. Burada rakam vermekten utanacağım kadar düşük. Bunun birçok sebebi olduğunu biliyoruz. Öyle umuyorum ki bu proje, aynı zamanda bu konudaki duyarlılığın da bir kere daha gündeme gelmesine, pekiştirilmesine, artırılmasına vesile olacaktır."

-"Ders programı ve kitaplar gözden geçirilecek"

Bakan Avcı, 10 ders programı ve 80 ders kitabının proje kapsamında gözden geçirileceğini, ders kitabı seçiminde görev yapanların eğitileceğini bildirdi.

Başörtüsü sorununun da kadınlara yönelik ayrımcılığın ya da toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir örneği olduğunu vurgulayan Avcı, bu sorunun çözülmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

-"Değişim önümüzdeki yıl görülecek"

Avcı, toplantıdan ayrılırken "Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ilişkin dersin müfredata konulup konulmayacağı" sorusu üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizim ortalama haftada 40 saat ders yapma şansımız var. Dolayısıyla her önemli konuyu ayrı bir ders konusu haline getirme imkanımız yok. Özellikle bu tip konular ayrıca bir ders konusu olduğu zaman biraz formalite icabı yapılır hale de dönüşebiliyor. Onun için biz bu tür konuları, diğer derslerin içerisine yedirerek diğer müfredatın içinde eriterek verdiğimiz zaman çok daha etkili olacağını düşünüyoruz.

Projenin bileşenlerinden bir tanesi 10 ders programı ve 80 ders kitabının bu gözle, proje beklentileri ve kriterleri açısından gözden geçirilmesini hedefliyor. Bu ne demektir? 'O ders programımız bu proje kapsamında üniteler içerecek şekilde tasarlanabilecek' demektir. Dolayısıyla bağımsız bir ders için zaten bizim ders saatlerimiz itibarıyla fazla imkanımız yok ama onun dışında bu konuların da ilgili derslerin içerisinde verilmesinde büyük yarar var."

Avcı, proje süresinin 24 ay olduğunu belirterek, değişimin önümüzdeki yıldan itibaren görülebileceğini kaydetti.

Kapsama alınacak derslerle ilgili soruyu da yanıtlayan Avcı, hemen her derste bununla ilgili materyal bulunabileceğini bildirdi.

Avcı, "Matematik sorusunu formüle ederken de cinsiyet ayrımcılığı yapabilirsiniz veya ondan kaçınabilirsiniz. Bir tarih konusunu anlatırken de cinsiyet ayrımcılığı yapabilirsiniz, farkında olmadan yapabilirsiniz. Dolayısıyla bütün ders kitaplarımızın aslında bu açıdan elden geçirilmesi gerekir" dedi.

Ders kitabı yazarlarının ve panelistlerin de bu kriterler doğrultusunda eğitimden geçirileceğini bildiren Avcı, projenin öncelikle yöneticilere yönelik olması gerektiğini ancak proje mimarisinin yöneticilere değil müfredata yönelik olduğunu, bu eksiğin farkında bulunduklarını kaydetti.

Bakan Avcı, kamu ve üniversitelerdeki başörtüsü yasağını değerlendirirken de, "Başörtülü yönetici atanamaması, başörtülü kızların üniversiteye devam edememesi. Cinsiyet ayrımcılığının en acımasız örneklerinden birisini o üniversitelerdeki kılık kıyafet yasağında yaşadık" dedi.

Kaynak: AA