Kıbrıs'ta 1 Mayıs Emek Ve Dayanışma Günü

Kıbrıs'ta Türkler ve Rumlar 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı birlikte kutladı.

Kıbrıs'ta 1 Mayıs Emek Ve Dayanışma Günü
Lefkoşa'da ara bölgede bulunan Taksim Sahası'nda düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar, ortak düzenledikleri etkinlikte bir araya geldi.

Ara bölgeye gelen binlerce Rum ve Türk kutlamalarda birlikte eğlendi

Kutlamada, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas da yer aldı.

KKTC'de Kuğulu Park'ta toplanan Türkler daha sonra hep birlikte ara bölgeye yürüdü. Rumlar ise Ledra Palace Kapısı'nın güney tarafında toplanarak Taksim Sahası'na kortej halinde geldi.

Dev-İş Genel Başkan Vekili Hasan Felek, burada yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türk ve Rum emekçilerin 1 Mayıs'ı kutlamak için verdikleri mücadeleyi, öldürülen, tehdit edilen işçi önderlerini anmak ve tüm dünyadaki işçilerle seslerini birleştirmek için etkinlikte bir araya geldiklerini söyledi.

Dünyada emek-sermaye çelişkisinin devam ettiğini, sermayenin karı artarken, işsizlik ve yoksulluğun yükseldiğini savunan Felek, çalışanların haklarının ellerinden alınmak istendiğini belirtti. Felek, mültecilerin ölüm yolculuklarına çıktığını ifade ederek, bu insanlık dışı trajediye seyirci kalanları kınamaya devam edeceklerini vurguladı.

Hasan Felek, Kıbrıs'ta bölünmüşlük sürerken halkın kazanımlarının kalıcı olamayacağını belirterek, o yüzden birleşme ve çözüm için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

- Akıncı'nın barış güçlerinin sesi olacağına inanıyoruz

Barıştan, federal bir Kıbrıs'tan yana olan KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı'nın başarısını kutlayan Felek, önümüzdeki günlerde başlayacak müzakerelerde Akıncı'nın barış güçlerinin sesi olacağına inandıklarını ifade etti.

Hasan Felek, barışçıl bir anlaşmanın tek yolunun görüşmeler olduğunu belirterek, Mustafa Akıncı'nın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle müzakerelerin yeniden başlayacak olmasını desteklediklerini söyledi.

Kıbrıs İşçi Sendikaları Federasyonu (PEO) Genel Sekreteri Pambis Kyritsis de öncü Kıbrıslı Türk ve Rum devrimci işçilerin 1 Mayıs'ın kızıl bayraklarını birlikte dalgalandırdığını, enternasyonalizm ve sınıf kardeşliği ruhuyla cesaretle ilerlediğini anlattı.

Kıbrıs işçi sınıfının kahramanlarının önünde saygıyla eğildiklerini, onlardan güç ve cesaret aldıklarını ifade eden Kyritsis, "müzakere sürecinin yeniden başlayacağını bekliyoruz. Bu süreci destekliyoruz. Ülkemiz ve halkımız açısından umut dolu ve daha iyi bir gelecek için tek yol görüşmelerdir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Mustafa Akıncı'nın zaferinin sadece Kıbrıslı Türklerde değil, bütün Kıbrıslı yurtseverlerde umudu yeniden canlandırdığını, çünkü çözüm ve yeniden birleşmenin herkesin ortak hedefi olduğunu ifade eden Kritsis, değişimin umut verdiğini belirtti.

Kritsis, adada çözümün çok geciktiğini belirterek, "İki liderden gerekenleri yapmalarını, sonuca varılması için görüşme masasında bugüne kadar sağlanmış olan görüş birliklerini dayanak alıp samimiyetle çalışmalarını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Miting, Rum ve Türk şarkıcılarının konserlerinin ardından sona erdi.

Kaynak: AA