DOKAP'tan Arıcılara Hem Eğitim Hem Destek

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan “DOKAP Bölgesi Arı ve Arı Ürünleri Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında “Arı Ürünleri Pazarlama, Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu seminer düzenlendi.

DOKAP'tan Arıcılara Hem Eğitim Hem Destek
DOKAP İdaresi olarak arıcılık sektörüne büyük önem verdiklerini belirten DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, arıcılıkla ilgili binin üzerinde arıcıya eğitim verildiğini söyledi.

Eğitimlerinin tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan arıcıların destekleneceğini de belirten Yüce “Proje sayesinde Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki arıcıların ürettikleri balların ve diğer ürünlerin AB Standartlarında üretilmesi ve sınıflandırılması yapılacaktır. Arıcılık sektöründe DOKAP bölgemizdeki potansiyeli hareketlendirmek için 2014 yılında faaliyete başlamış ve bugüne kadar Oğul ve Kış Bakımı, Ana Arı ve Arı Sütü Üretimi, Polen ve Propolis Üretimi konularında 24 ayrı eğitimde bin 184 arıcıya eğitim vermiştir.Sertifika almaya hak kazananlar ise haziran ayından itibaren desteklenmeye başlanacaktır. Dünyada hayvancılık sektörleri içerisinde en ekonomik ve doğaya faydalı sektör arıcılıktır. DOKAP Bölgesi Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi, ikinci faz uygulamasıyla 2015 yılı içerisinde devam edecektir. Proje kapsamında, Artvin’de Arı Sütü Üretimi ve Oğul Kış Bakımı, Üretimi, Giresun’da, Gümüşhane ve Trabzon’da Ana Arı ve Arı Sütü Üretimi, Ordu’da Oğul Kış Bakımı, Rize’de, Samsun’da ve Bayburt’ta Polen ve Propolis Üretimi konularında toplam bin 40 üretici eğitilmesi hedeflenmektedir” dedi.

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli ise arı üreticilerinin temel sorunlarının kaliteli üretimi etkileyen bitkisel ilaçların olduğunu söyledi.

Elevli “Arıcıların pazar sorununu çözmek için kaliteli üretim gerekir. Ancak kaliteli üretim için doğal havzalar oluşturulacağını gündeme gelmektedir. Ne yazım ki doğaya en fazla vadi içlerine yapılan yollardır. Bir diğeri ise kullanılan diken ilaçlarıdır. Bu ilaçların arılara zarar vermediği belirtilir. Gerçek ise öyle değildir.Çünkü atılan ilaçlar çiçek polenlerine etki etmektedir.Arıların aldığı bu polenlerdeki ilaçlar arı gözlerinde fermentasyona uğrayarak arılara zarar vermektedir. Dolayısıyla kaliteli üretimi bitki ilaçları önemli ölçüde etkilemektedir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun Meslek Yüksekokulu’ndan Araştırma Görevlisi Murat Emir, “DOKAP İllerinin Arı Ürünlerinin Üretimindeki Payı, Pazar Koşulları ve Arıcılara Temel Pazarlama Önerileri, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü’nden Fazıl Güney “Arım, Balım, Peteğim Projesi Tanıtımı”, Bilimsel Çözümler Bio San. Tic.’ten Aslı Elif Sunay “Arı Ürünlerinin Kalite Özelliklerin Ticarete Etkisi”; Taylan Samancı ise “Sözleşmeli Arıcılık Modeli İle Arı Sütü, Polen ve Propolis gibi Temel Arı Ürünlerinin Kaliteli Üretimi konularında sunumlarını gerçekleştiler.
Kaynak: İHA