Bosna'da Sırpların Ayrılıkçı Söylemlerine Tepki

Bosna Hersek Yüksek Temsilci Valentin Inzko, Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki ayrılıkçı söylemlere tepki göstererek, Bosna Hersek'te sınır belirleme döneminin tarihte kaldığını söyledi.

Inzko, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki ayrılıkçı söylemler ve bağımsızlık referandumu taleplerine değindi. Inzko, "Bosna Hersek'in sınırlarını belirleme konusu artık geride kaldı. Ayrılıkçı stratejiler 20 yıl önce başarısızlığa uğradı. Bu stratejilerin yeri tarih kitaplarıdır. Dayton Antlaşması, taraflara ayrılma hakkı tanımıyor" diye konuştu.

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde iktidar partisinin 2018 yılında bağımsızlık referandumu yapma kararının şimdilik sadece parti programında yer aldığını ve resmiyete dökülmediğini kaydeden Inzko, yine de ayrılıkçı söylemler nedeniyle endişe duyduklarını ifade etti.

Bosna Hersek, kasım ayında Dayton Anlaşması ve yeni devletin kurulmasının 20. yılını kutlayacak.

Inzko, ayrıca AB'nin Bosna Hersek'e, birliğe katılma yolunda önemli bir fırsat sunduğunu, bu fırsatın kullanılabilmesi için tüm tarafların bir araya gelmesi gerektiğini belirtti.

AB reformlarının hayata geçirilmesi ve bu sayede hukukun üstünlüğünün güçlenmesi, suç ve yolsuzlukla mücadelenin artırılması ve yeni iş imkanları sağlanması konusunda somut neticelerin görülmesine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Inzko, "Yöneticilerin, özellikle yeni neslin geleceği için kararlı davranmaları gerekiyor" dedi.

AB ile Bosna Hersek arasında 16 Mart'ta imzalanan anlaşma, sosyal ve ekonomik reformların hayata geçirilmesi halinde ülkenin AB yolunun açılması için önemli bir fırsat sunuyor.

Kaynak: AA