Türkiye, Kırım Tatar Sürgününü Kayıt Altına Aldı

Kırım Tatar sürgününün 71. yılında Türkiye, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) aracılığıyla sürgünün tanıklarıyla görüşerek, “1944 Kırım Tatar Sürgünü Sözlü Tarih Çalışması” oluşturdu.

Kırım Tatar sürgününün şahitleriyle iki yıl boyunca yapılan görüşmelerle kayıt altına alınan ve sürgünün tarihini canlı tutacak bir çalışmaya imza atan YTB, ayrıca Kırım Tarihi ve Kültürel Mirası Envanteri adıyla bir kitap yayınladı. Kitapla Kırım Tatarları’na ait tarihi tüm yapıların yerleri tespit edilerek fotoğraflandı ve kayıt altına alındı.

Öte yandan Sovyet Rusya tarafından 1944 yılında Özbekistan, Kazakistan gibi bölgelere sürgün edilen yaklaşık 200 bin Kırım Tatarı, sürgünün 71. yılında Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Dersaadet Derneği tarafından İstanbul’da düzenlenecek programla anılacak. Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek anma programında 1944 Kırım Tatar Sürgünü Sözlü Tarih Çalışması kamuoyuyla paylaşılacak. Sürgüne tanıklık edenlerin ifadelerinin yer aldığı video filmin gösterileceği programa, devletin üst düzey yetkililerinin katılması bekleniyor. Anma programı sürgünün yıl dönümünden iki gün öncesi olan 16 Mayıs 2015 tarihinde Haliç Kongre Merkezi Galata Salonu’nda saat 19.30’da gerçekleştirilecek.
Kaynak: İHA