Filistinli Gruplar Arasında Uzlaşı Çabaları

Eski ABD Başkanı Jimmy Carter'ın, Filistin Başbakan Yardımcısı Ziyad Ebu Amr ile Batı Şeria'da bir araya geldiği bildirildi.

Gazze'deki resmi haber ajansı Er-Ray'ın haberinde, Carter ve Ebu Amr'ın Ramallah'ta yaptıkları görüşmede, (Hamas ile Fetih arasında varılan) uzlaşının uygulanması ve 2 hareket arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılmasını ele aldığı belirtildi.

Haberde, Ebu Amr'ın, Carter'a, taraflar arasında varılan uzlaşının tamamlanması, uzlaşı hükümetinin görevlerini yerine getirmesi ve Gazze'de tüm sorumluluklarını üstlenmesi için gösterilen çabalarla ilgili bilgi verdiği kaydedildi.

Bu arada, Carter'ın bugün gerçekleştirmesi planlanan Gazze ziyaretinin ertelendiği aktarıldı.

Adının açıklanmasını istemeyen Filistinli bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Carter'ın, "Suudi Arabistan'ın desteğiyle Filistin'de Hamas ve Fetih hareketleri arasında yeni bir uzlaşı sağlanması için çalışmalar yürüttüğünü" iddia etmişti.

Yetkili, önde gelen Suudi yetkililerle bir araya gelen Carter'ın, Filistin uzlaşısının sağlanması için bu ülkeden müdahil olmasını istediğini ve Riyad yönetiminin de bu talebi olumlu karşıladığını söylemişti.

Filitin'deki Hamas ve Fetih hareketleri arasında 8 Şubat 2007'de dönemin Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz başkanlığında "Mekke Anlaşması" adı verilen bir uzlaşı sağlanmış ancak birkaç ay sonra taraflar arasındaki çatışmaların yeniden başlaması nedeniyle anlaşma bozulmuştu.

Fetih ve Hamas, 23 Nisan 2014'te ulusal uzlaşı hükümeti konusunda anlaşmış ancak kurulan hükümetin İsrail ablukası altındaki Gazze'deki çalışmaları konusunda ilerleme sağlanamamıştı.

Kaynak: AA