Göçerlerin 'Tarihi' Yolculuğu Başladı

Havaların ısınmaya başlamasıyla Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek ve serin yaylalara gitmek için yola düşen göçerler, asırlardır kullandıkları tarihi Palu Köprüsü'nden geçiyor.

Göçerlerin 'Tarihi' Yolculuğu Başladı
Kış mevsimini Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sıcak illerde geçiren koyun sürülerini, yaz mevsiminde serin yaylalara götüren göçerlerin yolculuğu başladı. Atalarının yüzyıllardır kullandığı güzergahı takip eden göçerler, kışlaklardan çıkardıkları sürülerle birlikte yaklaşık 2 ay süren zorlu bir yolculuk sonunda Erzurum yaylalarına ulaşıyor.

Kimi zaman zorlu arazi koşullarından sürülerini geçiren çobanlar, günü birlik kurdukları çadırlarda geceyi geçiriyor, kısıtlı imkanlarla yaptıkları yemeklerle karınlarını doyuruyor.

Bu tarihi ve zorlu yolculuğa ev sahipliği yapan Murat Nehri havzasında sürülerin oluşturduğu manzara, kuzuların sesiyle görsel bir şölene dönüşüyor.

- "Kuzular, dağlar ve yaylalar hayatımız"

Çocukluğundan beri göçer hayatı yaşadığını anlatan 61 yaşındaki İbrahim Demiral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağlı oldukları Beritan Aşireti'nin genellikle hayvancılıkla uğraştığını dile getirdi.

Sürüleriyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan kışlaklardan 25 gün önce yola çıktıklarını ifade eden Demiral, kuzularını otlatarak Erzurum yaylalarına doğru ilerlediklerini söyledi.

Demiral, yaklaşık 40 gün daha yol gideceklerini belirterek, "Bu iş bize dededen kaldı. Biz nesillerdir bu işi yapıyoruz. Kuzular, dağlar ve yaylalar bizim hayatımız. Kaderimiz Güneydoğu ile Doğu Anadolu arasında gidip gelmekle geçiyor" diye konuştu.

Tarihi güzergahı kullanan 26 yaşındaki Erol Akdağ ise yaklaşık 15 gündür yolda olduklarını belirtti.

Kışı Elazığ'ın Sivrice ilçesine bağlı Gezin mevkisinde geçirdiklerini anlatan Akdağ, "Arkadaşlarla gece gündüz demeden 24 saat yol gidiyoruz. Kurt var, yağmur var, sıcak var" dedi.

Yolculuklarının zorlu geçtiğini ifade eden Akdağ, yol boyunca da pek çok zorlukla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Fazla koyun var ama ot eksikliği de var. Önümüz yağmur, kar ve soğuk. Erzurum dağlarını, yaylalarını bilmeyen yoktur" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA