Ostim'li İşadamlarından 'Yol Katılım Payı Kaldırılsın' Talebi

OSTİM OSB'de faaliyet gösteren iş adamları, belediyelerin gelirleri arasında yer alan, kendilerinden alınan yol harcamalarına katılma payına ilişkin kanun maddesinin yürürlükten kaldırılmasını talep etti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, OSTİM Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD), hukuk komisyonuna, söz konusu kanun maddesinin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi taslağı hazırlattı.
Taslağın gerekçesinde, "belediyeler veya belediyelere bağlı müesseselerce kimi inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Meclis kararı ile Yol Harcamalarına Katılma Payı alınabileceğine" ilişkin kanun maddesinin günümüz gerçekleri ile uyuşmadığı ifade edildi.
Zaman içinde şehirlerin kalabalıklaştığı ve şehirde yaşayan herkesin kendi sokağından fazla şehrin diğer bölgelerini kullanır hale geldiği belirtilen gerekçe metninde, özellikle ana cadde ve bulvarların sadece buralarda yaşayan insanların değil, şehrin tüm sakinlerinin kullandığı alanlar haline geldiği kaydedildi.
Bu nedenle yol katılım payına ilişkin düzenlemenin güncelliğini yitirdiğine dikkat çekilen kanun teklifinde "1980'li yıllarda küçük şehirler düşünülerek oluşturulan bu madde artık birkaç mega kenti ve onlarca büyük şehri olan ülkemizin şartlarını karşılamamaktadır" değerlendirmesine yer verildi.

Şehirde yaşayan ve şehri ortak kullanan şehir sakinleri açısından yol katılım payının sadece yolun yapıldığı yerdeki gayrimenkul maliklerinden alınmasının, Anayasa'nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğu savunulan metinde anılan tüm bu gerekçeler ışığında kanunda yer alan "Yol Katılım Payı ve bununla ilgili diğer hükümlerin kaldırılması" talep edildi.
- "Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokol tam anlamıyla yürürlüğe girmedi"
OSİAD Başkanı Ahmet Kurt da konuya ilişkin değerlendirmesinde, üretmek, istihdam yaratmak, ihracat yapmak isteyen sanayicilerin önünün açılması gerektiğini söyledi.

Bu anlamda merkezi hükümete düşen görevler olduğu gibi, yerel yönetimleri de ilgilendiren konuların bulunduğunu dile getiren Kurt, sanayicilerin üzerindeki yükleri hafifletmek varken tam tersine bir tutum içinde olmanın ne ülkeye ne de Ankara'ya bir faydasının olduğunu belirtti.

Uzun süredir Ankara'da yol katılım bedelleriyle ilgili tartışma yaşandığını anlatan Kurt, şu ifadeleri kullandı:
"Ankara Büyükşehir Belediyesi ile organize sanayi bölgeleri arasında imzalanan protokol hükümleri tam anlamıyla yürürlüğe girmedi ve devamında bir dizi tartışma yaşandı. Yol katılım bedelleri konusunda kanunda değişiklik yapmak gerektiğinden hareketle sivil toplum örgütü olarak kendimizi sorumlu gördük ve hukuk komisyonumuz bir gerekçe hazırladı. Hazırladığımız bu kanun değişikliği teklifini, 7 Haziran'daki seçimlerden sonra TBMM'de grubu bulunan partilere sunacağız ve konunun takipçisi olacağız. Ayrıca kamuoyu oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız olacak."
- Kanun maddesi ne diyor?
Belediye Gelirleri Kanununun 86. maddesine göre, belediyeler veya belediyelere bağlı müesseselerce "yeni yol açılması, mevcut yolların yüzde 40 veya daha fazla genişletilmesi, kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların, kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi, mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi" gibi inşa, tamir ve genişletme işlerinde yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Meclis kararı ile Yol Harcamalarına Katılma Payı alınabiliyor.
İki ve daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkuller için asıl cepheyi teşkil eden yoldan düşen pay tam, diğer yollara ait pay ise yarım olarak hesaplanıyor.
Kaynak: AA