Terminatör Böcekler Savaşacak, Doğa Kazanacak

Eceabat Orman İşletme Şefliği tarafından, “Terminatör Böcek” olarak bilinen bin adet calosoma sycophanta böceği, Tarihi Gelibolu Yarımadası, Alçıtepe köyü civarlarında çam kese böceği ile mücadele kapsamında doğaya bırakıldı.

Terminatör Böcekler Savaşacak, Doğa Kazanacak

Eceabat Orman İşletme Şefliği tarafından, çam ağaçlarının gelişimine büyük zarar veren çam kese böceğiyle mücadele kapsamında doğaya bin adet calosoma böceği salındı. Eceabat Orman İşletme Şefi Ulaş Ahatoğlu, çam kese böceğine kaşı kimyasal değil biyolojik mücadele yaptıklarını vurguladı. Ahatoğlu, "Orman; ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar gibi canlı varlıklarla toprak hava, su, ışık ve sıcaklık gibi fiziksel çevre faktörlerinin birlikte oluşturdukları karşılıklı ilişkiler dokusunu simgeleyen bir ekosistemdir. Bu kapsamda yürütülen ormancılık faaliyetlerinde muhteşem bir düzen içerisinde yaratılmış olan tüm bu etkenlerin dengesi korumaya çalışılmaktadır. Yapılan çalışmalarda zararlı olarak bilinen bir türü tamamen yok etmeye çalışılmıyor, o türün nesli tükendiğinde bilinen zararlarının yok edilmesiyle ile bilinmeyen yararlarının da veya denge içindeki rolü de yok olacaktır. Önemli olan kurulmuş olan ekolojik dengenin korumasıdır” dedi.

AĞACI ÖLDÜRMÜYOR
Eceabat Orman İşletme Şefi Ulaş Ahatoğlu böceklerin ağaçları kurutmadığını söyledi Ahatoğlu, “Çam kese böceği tahribatına uğrayan ağaçlarda artım kaybı olmakta. Ancak Nisan-Mayıs aylarında kışın yaprağını döken diğer ağaçlar gibi tekrar yeni tomurcuklarla yeşerir, hayatiyetini kaybetmez. Çam kese böceği ile mücadelede artan popülasyonun olduğu bölgelerde yırtıcı sayısı da laboratuar ortamında üretilen Calosoma ile birlikte, adacık diye tabir edilen böcek havuzlarında pyrix caudata isimli bir tür sinekte yetiştirilmekte olup insanlara herhangi bir zararı olmayan bu böceğin çam kese böceği tırtıllarını daha yumurta safhasında bulup yok etmektedir. Kimyasal mücadelenin alandaki diğer türlere olumsuz etkileri değerlendirilip bu alanda biyolojik mücadele yöntemine karar verilmiştir. Burası çok özel bir alan. Gelibolu Yarım Adası sadece orman değil çok özel bir alan, bu topraklar 253 bin şehidimize ev sahipliği yapıyor. Her yıl ortalama 2 milyon ziyaretçi tarafından ziyaret ediliyor. Bizim için burada bulunan her ağacın her yaprağın, her canlının ayrı bir önemi var. Tüm alandaki ormanlar sürekli gözetim altında tutuluyor. Alanda orman ile ilgili her detay teknik olarak incelenip, yapılacak çalışmalar risk analizi, yarar-zarar dengesi gözetilerek planlanıyor. Bu kapsamda halkımızın bu alandaki teknik çalışmalarla ilgili gönülleri rahat olsun” diye konuştu.

Kaynak: İHA