Kktc Sağlık Bakanı Gülle Deli Dana Şüphesini Değerlendirdi

KKTC Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, deli dana ön tanısı ile tedavi altına alınan hastalardan birinin hayatını kaybetmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, hastada deli dana hastalığının kesin tanısının konulabilmesi için biyopsi sonuçlarının alınması gerektiğini ve bu sonuçların gelmesinin 1 ayı bulabileceğini söyledi.


KKTC’de bulunan Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde halk arasında deli dana olarak bilinen Creutzfeldt-Jacob hastalığı ön tanısı ile tedavi altına alınan hastalardan Alayköy sakini Fatih Ulaş (62), dün sabah yaşamını yitirmişti. Ulaş’ın cenazesi, öğlen saatlerinde Alayköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Aynı ön tanı ile Nöroloji Servisi'nde tedavi altında olan G.K ‘nin (60) ise durumunun ağır olduğu belirtildi

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, katıldığı sertifika töreninin ardından Tabipler Birliği binası önünde yaptığı açıklamada, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybeden bir kişinin ölüm nedeninin “deli dana” hastalığı olup olmadığı konusunda kesin teşhis konabilmesi için biyopsi sonuçlarını almak gerektiğini, bu sonuçların ellerine geçmesinin ise 1 ay süre alabileceğini söyledi.

Gülle, biri vefat eden ve diğeri de hastanede bulunan hastalarla ilgili bilgilerin iki hafta kadar önce ellerine geçmeye başladığına işaret ederek, deli dana hastalığı şüphesinin bulunduğunu ancak kesin tanının biyopsi sonuçlarıyla konabileceğini vurgulayarak, “Arkadaşlarımız büyük oranla deli dana şüphesi içerisindeydiler” dedi

Gülle, yeni bir vakanın bulunmadığını da kaydetti.

Biyopsi sonucunun vefat eden hastada “deli dana” hastalığı olduğunu göstermesi halinde bunun nedeninin ne olduğunu öğrenmek için ciddi araştırma yapılması gerektiğini ifade eden Gülle, “deli dana” hastalığının bulaşıcı olmadığını söyledi.

Bakan Gülle, hastalığın 10-15 yıl sonra da ortaya çıkabileceğine işaret ederek, “Etmenle ilgili bir şey söylemek çok zor” ifadelerini kullandı.

“HASTALIĞA NEDEN OLAN ETMENİN İTHALİ UZUN YILLAR ÖNCE YASAKLANDI”
Biyopsi işleminin Türkiye’de yapılamaması nedeniyle İngiltere veya ABD'de yapılması gerektiğini kaydeden Gülle, sonuçlarının gelmesinin 1 ay gibi bir süre alabileceğini ifade etti.

Gülle, hastalığa neden olan “Priyon proteinin” çiğ etlerle alınabileceğini, dolayısıyla etlerin pişmiş şekilde yenmesini tavsiye etti. Hayvansal yemlerde “deli dana” hastalığına neden olan etmenlerin ithalinin uzun yıllar önce yasaklandığını ifade eden Gülle, “Tarım Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre de herhangi bir hayvanda deli dana vakasına rastlanmadı” dedi.

Kaynak: İHA