Ezidiler, Kırmızı Çarşamba Bayramını Buruk Kutladı

Irak'ın Sincar Bölgesinde DAEŞ saldırılarından kaçıp Türkiye'ye sığınan ve Diyarbakır'daki kampta kalan Ezidiler, kutsal kabul ettikleri Kırmızı Çarşamba Bayramını bu yıl ülkelerinden uzakta kutluyor.

Rumi takvime göre nisan ayının ilk çarşambasını kutsal gün kabul eden Ezidilerin kaldığı Yenişehir Fidanlık alanındaki kampta etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, tüm Ezidilerin bayramını kutladı.
Ezidilerin ülkelerini terk etmelerine neden olan saldırılardan en çok kadın ve çocukların etkilendiğini ifade eden Kışanak, şöyle konuştu:
"Yapılan katliam, zulüm, özellikle kadınların ve çocukların yaşadıkları, hepimizin yüreğinde hala derin bir yaradır. Bunun acısı, trajedisi, travması hala devam ediyor ama bugün görüyoruz ki bu bayramlarından dolayı Ezidilerin bugün yüzü gülüyor. Birçok etkinlik yaparak sosyal kültürel çalışmalarla travmanın etkisini azaltmaya çalıştık. Çok kolay olmadı ama bugün burada çocukların yüzünün güldüğünü görmek sevindirici. Bayram böyle bir şeydir."
Daha sonra HDP'den Diyarbakır milletvekili adayı eski Avrupa Parlamenteri Ezidi Feleknas Uca ve Ezidi Federasyonu Başkanı Leyla Ferman da Kürtçe birer konuşma yaptı.
Sincar'dan gelen Vahide Ali, memleketinden ve sevdiklerinden uzakta bir bayram geçirdiği için üzgün olduğunu söyledi.

Şalize Halid ise buruk bir bayram geçirdiklerini ifade ederek, "Şengalde olsaydık kutlama çok daha güzel ve farklı olurdu" dedi.

Konuşmaların ardından Kışanak çocuklarla boyalı yumurtaları tokuşturdu.
Kışanak ve Uca kamptaki adınlarla bir süre sohbet etti.
Etkinlik, Kışanak'ın kadınlara gül dağıtmasıyla sona erdi.
Etkinliğe Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin de aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA