Deniztemiz/turmepa Antalya Şubesi Başkanı Çöllü Açıklaması

DenizTemiz Derneği/TURMEPA Antalya Şubesi Başkanı Hüsnü Çöllü, yaz aylarında turist akınına uğrayan Akdeniz sahillerinin temizliği konusunda uyarıda bulunarak, "Hem turizmcilerin hem de tatilcilerin denizin temiz tutulması için gerekli duyarlılığı göstereceklerini umut ediyorum" dedi.

Çöllü, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya sahillerinin açık deniz olmasının avantajını deniz kirliliği karşısında kendini koruyarak sağlıyor gibi gözüktüğünü, fakat arıtma tesislerinin ve derin deşarjların sağlıksız çalışmasıyla arıtmanın yetersiz kaldığı zamanlarda deniz dibi kirliliği yaşandığını kaydetti.

Turistik tesislerin özellikle yaz aylarında arıtma tesislerinin ve derin deniz deşarjlarının tam kapasite ve sorunsuz çalışmasının önemli olduğunu ifade eden Çöllü, açıklamasına şöyle devam etti:
"Akarsulara yapılan direkt deşarjların ve katı atık dökülmesinin çok sıkı takip ve denetiminin yapılması önemle gerekmektedir. Katı atık ve denizde çöp sorunu kapalı denizlerde ve koylarda görüldüğü düzeyde olmasa da özellikle Akdeniz'in güneyinden Mısır gibi ülkelerden ve gemilerden atılan çöpler akıntılarla gelerek Antalya sahillerini kirletebilmektedir. Bu çözümü zor bir sorundur."
Yaz tatilini Akdeniz kıyılarında geçirmeyi planlayanlara da seslenen Çöllü, "Hem turizmcilerin hem de tatilcilerin denizin temiz tutulması için gerekli duyarlılığı göstereceklerini umut ediyorum. Güzel coğrafyamızı koruma sorumluluğu sadece burada yaşayanların değil, tüm konuklarımızın ana sorumluluğudur" dedi.

Kaynak: AA