Kadın Çiftçi Girişimciler Eğitiliyor
Malatya’da “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi” projesi kapmasında 50 kadın çiftçiye uygulamalı eğitim verilmeye başlanıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve 10 gün sürecek proje kapsamında Malatya’da 50 kadın çiftçiye verilecek eğitimlerin ilk toplantısı Ramada Altın Kayısı Plaza Otel’de verildi.
Açılış törenine Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Malatya Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Malatya İŞKUR Müdürü Vahap Toman, TARSİM Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek ile Malatya’da bulunan tarımsal birlik başkanları ve kadın girişimciler katıldı.
Malatya Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi yaptığı açış konuşmasında kırsal kesimde yaşayan kadınların ev işleri, eş ve annelik görevlerine ek olarak tarımsal üretimin her aşamasında da sorumluluk üstlendiğini belirterek tarımsal üretimin yaklaşık yüzde 50’sini kadınların gerçekleştirdiğini söyledi.
Çiftçi kadınların, aynı zamanda Türkiye’de kadın istihdamının da yarısını oluşturduğunu söyleyen Selvi konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Üretimin külfetine katılan kadınlar ne yazık ki, nimetlerinden yararlanamamaktadırlar. Kırsal alanda, tarım kesiminde istihdam edilen kadınların çoğunluğu marjinal işlerde yoğunlaşmakta ücretsiz aile içi konumunda yer almaktadır. Kırsal alanda kadınların güçlendirilmesine dair temel unsur; karar verme sürecine katılabilmeleri, kapasitelerini geliştirebilmeleri, verdikleri kararlan uygulayabilme yetkinliğine sahip olabilmeleridir. Kadının güçlendirilmesinde; kişisel gelişim, eğitimler, kaynaklara erişim, katılımcılık, cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi ve kalkınma sürecinde aktif rol alması önemli aşamalardır”
Toplantıda daha sonra söz alan İŞKUR İl Müdürü Vahap Toman ise bu projenin kırsalda kadın istihdamına katkıda bulunması ile tarımda başarılı kadın girişimcilerin giderek artması açısından önemli olacağını belirtti.
Toman, “Bu çalışma ile tarımın her alanında eğitim çalışmalarına önem vererek, üretici ve girişimci ruha sahip kadınları bilgilendirmek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak amaçlanmaktadır” diye konuştu.
Son olarak söz alan Valisi Süleyman Kamçı da toplumların kadınların ellerinde şekillendiğini belirterek kadınların toplumda hak ettiği yerde olmadığını dile getirdi. Kadınların ‘ucuz emek kaynağı’ olarak görüldüğünü ve bu faaliyetlerinin de büyük bölümünün ev işlerinden ibaret olduğunu belirten Kamçı, “Üstelik bu işlerin sadece kadının üstüne vazifeymiş gibi kabul edilmesi bunun en basit göstergesidir. Hâlbuki kadınların ekonomik ve sosyal alanda güçlendirilmesi ekonomik büyümeyi, sosyal gelişmeyi ve sürdürebilir kalkınmayı da beraberinde getirecektir” dedi.
Anadolu’nun, tarih boyunca verimli topraklarıyla birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anımsatan Kamçı, bu nedenle Anadolu’nun çok çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilebildiği ve eşsiz doğası ile dünyanın en renkli coğrafyalarından birisi olduğunu vurguladı. Bu renkli coğrafyayı ve bereketli toprakları değerli kılan temel unsurlardan birsinin de emeğini toprağına katık eden Anadolu kadını olduğunu belirten Vali Kamçı, “Çatlamış elleriyle toprağın bağrına tohum serpen; Ege'de zeytini, Karadeniz'de fındığı, Akdeniz'de narenciyeyi kızına çeyiz, ailesine geçim, ülkesine ekonomik güç eden cefakâr kadınlarımızdır. Bugün burada müteşebbis kadınlarımızın olduğunu görmek hem Malatya’mız hem de ülkemiz adına bizlere gurur ve cesaret vermektedir. Bu anlamda özgüveninizden dolayı sizleri tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan açış konuşmalarının ardından kadın çiftçilerin eğitimine geçildi.