Kocaeli İtfaiyesi Eğitim Merkezine İki Yeni Simülatör

Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi envanterine kattığı iki simülatörle İtfaiye Eğitim Merkezi'nde verilen eğitimlerde itfaiyecilerin ileri seviye mesleki bilgi ve beceri kazanmasını sağlıyor.

Kocaeli İtfaiyesi Eğitim Merkezine İki Yeni Simülatör

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi'nde (KOBİTEM) gerçekleştirilen itfaiyeci eğitimlerine çağ atlatacak iki adet uygulamalı yangın eğitim simülatörü hizmete girdi. Hizmete alınan gözlem ile atak simülatörü, itfaiyeciliğin ileri seviye mesleki bilgi ve beceri kazanma eğitimi aşamasını içeriyor.

Gözlem ve Atak adı verilen düzenekler, Avrupa'da ve dünyanın gelişmiş itfaiye eğitim merkezlerinde bulunan simülatörlerin benzerleri. Bu simülatörler sayesinde, gerçek yangın ortamında, yangını hissederek ve yaşayarak, yangına müdahale eğitimi yapılacak. Gözlem ve Atak simülatörleri, profesyonel itfaiyeci eğitimlerinde, TBB (Türkiye Belediyeler Birliği) işbirliği ile Türkiye’nin tüm itfaiye teşkilatlarının eğitiminde, itfaiyesi bulunan organize sanayi bölgeleri ve diğer endüstriyel tesislerin itfaiye teşkilatlarının eğitimlerinde son derece etkin olarak kullanılacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İzmit Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliği protokolüne istinaden, Kocaeli itfaiyesi himayesinde eğitimini sürdürmekte olan, meslek dersleri KOBİTEM tarafından verilen, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Bölümü öğrencilerinin uygulamalı eğitimlerinde de bu sistemlerden faydalanılacak. Simülatör yangının başlangıcı, yayılımı, duman çıkışı, gelişimi, ayrışma sonucu yanıcı gazların çıkış koşulları, bunların hava ile karışımları halinde uygun konsantrasyonlarda nasıl alevlenebildikleri ve bu duman alevlenmelerinin ortadan kaldırma metotları, ısı hasarları gibi birçok konuda itfaiyecilere eğitim imkanı sunuyor.Atak Simülatörü, eğitim merkezinde mevcut bulunan “Çok Senaryolu Yangın Organizasyon Binasına” bitiştirilerek ve ona adapte edilerek tesis edildi. İlk aşamada, Gözlem simülatöründen geçen itfaiyeciler, eğitimin devamında, ikinci kademe olarak Atak simülatörüne alınıyorlar.

Atak simülatöründe, yangın akımları ve su kullanımı, söndürme prensipleri, yanıcı gazların alevlenmelerinin önlenmesi için soğutulma yöntemleri, yangında ilerleme teknikleri, duman içerisinde bulunan yanıcı gazların tutuşması durumunda korunma ve acil çıkış teknikleri, havalandırma prosedürleri, manuel ve termal kamera yardımı ile kazazede ve yangın arama teknikleri gibi daha bir çok konuda uygulamalı eğitimler yapma imkanı buluyorlar.

KOBİTEM eğitim sahasında önceki yıllarda tesis edilmiş olan ve tek aşamalı bir eğitim imkanı sunduğundan dolayı, Flashover simülatörü ise yeni adıyla "Alt Havalandırmalı Yangın Eğitim Simülatörü" olarak eğitimin üçüncü aşamasını teşkil edecek. Bu simülatörde yangın, bağımsız bir hacimde oluşturuluyor. Ardından kapısının kapatılması suretiyle hapsedilerek oksijensiz kalması sayesinde yanıcı gazların açığa çıkması sağlanıyor. Daha sonra kapının açılması ve yangın ortamına serbest havanın girmesi ile yangının tekrar aktif hale gelmesi ve iç hacimde biriken dumanın alevlenmesi durumu oluşturuluyor. İtfaiyecilerin bu tehlikeli oluşumu tanıması, meydana geliş mekaniğini ve nasıl mücadele edeceklerini öğrenmeleri hedefleniyor.
Kaynak: İHA