Bandırma'dan İrak ve Suriye'ye Yumurta İhracatı

Bandırma ilçesinde günlük ortalama 2,5 milyon yumurta üretiliyor ve her hafta 5 tır dolusu yumurta Irak ve Suriye'ye ihraç ediliyor.

Edincik Mahallesi'nde yaşayan yumurta üreticilerinden Mehmet Aytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yumurtanın en ucuz protein kaynağı olduğunu vurguladı.
Avrupa ülkelerinde kişi başı yıllık tüketimin 300, Türkiye'de ise 180 olduğunu ifade eden Aytekin, vatandaşları yumurta tüketmeye yönlendirmenin gerektiğini belirtti.

Yumurta tüketiminin artmasıyla üreticinin de bu alanda yatırıma devam edeceğini dile getiren Aytekin, şunları kaydetti:
"Bu bölgede 3 milyon tavuktan, günde 2,5 milyon yumurta alınıyor. Ayrıca yine bu bölgede üretim yapan firmalar her hafta, Irak ve Suriye'ye 5 tır dolusu yumurta gönderiyor. Bu ihracat ortalama 1 milyon 800 bin yumurtaya denk geliyor. Geriye kalan iç piyasada tüketiliyor. Türkiye'de, Avrupa ülkelerine göre yumurta tüketimi oldukça az. Bizde, kişi başına düşen yıllık yumurta tüketimi 180 dolayında, Avrupa ülkelerinde ise bu sayı 300 dolayında. Oysa yumurta, en ucuz protein kaynağıdır. Devletimizin, yumurta tüketimini teşvik etmesi için bu konuda bir eğitim ve bilinçlendirme kampanyası yapması yararlı olur. Yumurta tüketiminin artması demek yatırımında artması demek."
Kaynak: AA