(özel Haber) Safra Kesesi Taşlarından Kapalı Ameliyatla Kurtulabilirsiniz
Şiddetli ağrılar sebebiyle hastaların korkulu rüyası olan safra kesesi taşlarından, kapalı yöntemle kurtulunuyor.
Bursa Özel Hayat Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ergin Kopal, halk arasında kapalı safra kesesi ameliyatı olarak bilinen laparoskopi yöntemi hakkında bilgi verdi. Kopal, “Polipler safra kesesi içinde daha sonradan kansere dönme ihtimali olan et beni şeklindeki yapılardır. Safra kesesinin taşsız iltihaplarında da safra kesesi ameliyatı yapılmaktadır. Safra kesesi ameliyatını günümüzde artık tamamen kapalı yöntemle yapmaktayız. Daha önceleri karnın sağ üst tarafından geniş bir kesiyle yapılmaktaydı ve ameliyat sonrası 3, 4 gün hastane yatışı olmaktaydı. 10-15 gün süren ağrılar oluyordu, hastalar işe gidemiyordu. Artık günümüzde halk arasında lazer denilen, kapalı yöntemde denilen bizim laparoskopi dediğimiz yöntemle yapmaktayız“ dedi.
Ufak delikler açıldığı için ameliyat sonrası dönemin çok daha rahat olduğunu belirten Kopal, “Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik yöntemin, üç ayrı delikten karına girilerek, birisinden kamera, diğerinden kesici ve bağlayıcı ekipmanları birer santimlik delikten gönderdiğimiz ve ameliyatı gerçekleştirdiğimiz yöntemdir” diye konuştu.
"AMELİYAT SONRASI ÇOK ŞİDDETLİ AĞRILARINIZ OLMUYOR"
Hastaların kısa sürede normal hayatlarına, işlerine döneceğini dile getiren Kopal, “Sabah hastane yatıyorsunuz, ameliyatınızı oluyorsunuz, ameliyattan sonra anesteziden 1-2 saatlik çıkış süresinden sonra çok şiddetli ağrılarınız olmuyor. Basit ağrı kesicilerle geçiyor, ertesi sabah normal şekilde evinize gidiyorsunuz. Kolay, güvenilir ve hızlıca normal hayatında işe dönüşü sağlayan bir yöntemdir” ifadelerini kullandı.
SAFRA KESESİ DE ALINIYOR
Ameliyatta safra kesesinin de alındığına vurgu yapan Op. Dr. Ergin Kopal, “Genelde toplumumuzda görülen şey, taşların sadece alındığı düşünülüyor. Ama burada öyle bir şey yok, safra kesesini de alıyoruz. Safra kesesi ameliyatların sadece taşı alınmasıyla yapılan bir ameliyat şekli yok. Niye safra kesesini de alıyoruz? Çünkü bu kese afonksiyonel dediğimiz fonksiyonunu yitirmiş bir kese, taşları alsanız bile tekrar taş olma ihtimali çok yüksektir. Bu da tekrar tekrar ameliyat gerektirmek zorunda kalacaktır. Aldığımızda da çok büyük fonksiyon kaybı olmayacağı için ameliyat sırasında safra kesesini alıyoruz” şeklinde konuştu.