Kendi Küçük, Tarihteki Yeri Büyük Açıklaması

Çanakkale Kara Savaşları'nda 19'uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal'in "Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözüyle Conkbayırı eteklerinde düşmanı karşılayarak destanlar yazan 57'nci Alay'ın düşmana karşı harekete geçtiği Bigalı köyü, tarihi zaferin 100'üncü yılına hazırlanıyor.

Eceabat ilçesine bağlı Bigalı'da, "Tarihe Saygı Projesi" kapsamında bir akaryakıt firması tarafından Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanlığı koordinatörlüğünde 2006 yılında bazı çalışmalar yapıldı.
Atatürk'ün Çanakkale Savaşları'nda karargah olarak kullandığı evin (Atatürk Evi Müzesi) bulunduğu köydeki binaların dış cepheleri restore edildi, eski okul lojmanı 19'uncu Tümen Müzesi'ne dönüştürüldü, 57'nci Alay Yürüyüş Yolu yapıldı ve caminin dış cephesi boyandı.
Küçük turistik bir köy görünümüne kavuşan Bigalı, sadece Çanakkale Savaşları ile ilgili tarihlerde değil, yılın her döneminde ziyaret ediliyor. Ziyaretçilerin, Türk bayraklarıyla donatılan sokaklarından geçtiği Bigalı, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrarken tarihteki önemi dolayısıyla dünyanın birçok ülkenin halkları tarafından biliniyor.
- Köyün manevi havası ziyaretçileri duygulandırıyor
Köy Muhtarı Burhan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yarbay Mustafa Kemal komutasındaki 19'uncu Tümenin, 25 Şubat 1915'te Çanakkale Savaşları'na katılmak üzere Eceabat'a geldiğini ve 19 Nisan 1915'de de tümen karargahını Bigalı'ya taşıdığını söyledi.

Onun, dönemin muhtarının evinde bir hafta kadar kaldığını ifade eden Çetin, bu binanın 1973'te Atatürk Evi Müzesi'ne dönüştürüldüğünü ve burada Mustafa Kemal'e ait şahsi eşyalarla üniformaların sergilendiğini anlattı.
Mustafa Kemal'in 25 Nisan sabahı muharebenin seyrini değiştiren 57'nci Alayı bu köyden harekete geçirdiğini vurgulayan Çetin, şunları kaydetti:
"Yarbay Mustafa Kemal önderliğinde 57'nci Alay, Conkbayırı eteklerinde düşmanı karşılayarak muharebenin seyrini değiştiriyor. Binlerce şehit veren ve destanlar yazan 57'nci Alay, Mustafa Kemal'in 'Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum' komutu ile köyümüzden giderek taarruza geçiyor. Bugün 80 haneli, 170 nüfuslu küçük bir köyüz ancak tarihteki önemimizin büyüklüğünü tarif etmek imkansız. Mustafa Kemal, savaşlar öncesindeki planlarını burada yapıyor, 25 Nisan'da başlayan kara savaşlarının ilk taarruz emrini burada veriyor. Bizi sadece Türkiye değil, dünya tanıyor. Her yıl köyümüze 100 binin üzerinde yerli ve yabancı ziyaretçi geliyor. Bu yıl tarihi günün 100'üncü yılını kutlamaya hazırlanıyoruz. Mustafa Kemal'in 57'nci Alay ile Conkbayırı'na yürüyüşünü temsili olarak canlandıracağız. Bu yürüyüş, binlerce kişiyle gerçekleştirilecek. Geçen yıllarda yürüyüşte ağlayanlar, o günleri adeta yeniden yaşayanlar oldu, yine benzer durumlar yaşanır."
Çetin, ülkenin dört bir yanından gelen ziyaretçilerden bazılarının, Türk bayraklarıyla donatılmış bu köyde gezerken çok duygulandığını dile getirdi.
Özellikle müzede ağlayanları çok gördüğünü ifade eden Çetin, "Bazıları sokaklarda gelişigüzel adımlar atarak 'belki Mustafa Kemal'in ayak bastığı yerlere basarım'ın hayalini kuruyor" diye konuştu.

Kaynak: AA