'100. Yılında Çanakkale Zaferi' Sempozyumu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Yakın coğrafyamıza, mazlum ve mağdur milletlerin durumuna baktığımızda, bu ülkenin milli iradesiyle oynanmak istenen oyunlara baktığımızda esasında arzu edilen, istenilen bu medeniyet anlayışını yok etmektir. Onun için ne pahasına olursa olsun Çanakkale ruhunu, kendi hayat felsefemize mutlaka oturtmamız ve her geçen gün güçlendirmemiz lazım" dedi.

Sultangazi Belediyesi'nin düzenlediği "100. Yılında Çanakkale Zaferi" Sempozyumu'nun açılış törenine katılan Bakan Müezzinoğlu, etkinliği düzenleyen Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay'a ve ekibine teşekkür etti.
Çanakkale Zaferi'ni, "bir ruhun mücadelesi" olarak nitelendiren Müezzinoğlu, o medeniyetin ruhunu, zaferin 100. yıl dönümünde yeniden anlamaya, onu bütün boyutlarıyla fıtratlarında, genlerinde saklı olan o değeri hissetmeye, küllenen o yapıyı yeniden canlandırmaya ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Düşman için bulunmaz bir fırsat. Bitmiş, tükenmiş, imkanları olmayan, darmadağın olmuş bir millet. Bir ruh ki 'hasta adam' dense de fiziken hasta olsa da ruhundaki sağlıkla 'ben varım, beni yok edemezsin' diyen anlayışla 'Çanakkale geçilmez' dedi.

Ne yaparsanız yapın, hangi senaryoyu oynarsanız oynayın, bu medeniyeti yok edemezsiniz, Çanakkale'yi geçemezsiniz. Bu ruhun duruşunu bizim yeniden çok güçlü hissetmemiz lazım. Yakın coğrafyamıza, mazlum ve mağdur milletlerin durumuna baktığımızda, bu ülkenin milli iradesiyle oynanmak istenen oyunlara baktığımızda esasında arzu edilen, istenilen bu medeniyet anlayışını yok etmektir. Onun için ne pahasına olursa olsun Çanakkale ruhunu, kendi hayat felsefemize mutlaka oturtmamız ve her geçen gün güçlendirmemiz lazım."

-"1915'de tıbbiye mektebimiz mezun veremedi"
Sempozyumda tartışılacak başlıklardan birinin de "Çanakkale Savaşı ve Tıbbiyelik" olduğuna dikkati çeken Müezzinoğlu, "Sağlık bakanı olarak, Türk milletinin bir evladı ve hekimi olarak, bugün yaklaşık 140 bin hekim arkadaşımızla Çanakkale ruhuyla bu ülkenin hekimleriyiz. 1915'de tıbbiye mektebimiz mezun veremedi. Çanakkale Savaşları'nda tıbbiyelilerin mücadelesi, tarihin sağlık alanındaki altın sayfalarında çok farklı bir şekilde geçmiştir ve geçmeye devam edecektir" diye konuştu.

Müezzinoğlu, bu mücadeleden dolayı 14 Mart Tıp Bayramı'nı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katımıyla yarın Çanakkale'de kutlayacaklarını söyledi.

Çanakkale Zaferi ve İstiklal Harbi'nin bu milletin milli birlik ve beraberliği anlamında büyük örneklerle dolu olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, "Çanakkale Zaferi'ne baktığımızda Azerbaycan'dan Afganistan'a, Afganistan'dan Arnavutluk'a, Arnavutluk'tan, Yemen'e, Suriye'ye, Musul'a, Kerkük'e, Üsküp'e Bosna'ya kadar bir medeniyet mücadelesinin insanları, şehitleri var. Buralardan dua eden anneler, eşler var. Neyi varsa Çanakkale'ye yollayanlar var. Onun için Çanakkale geçilmez oldu. Yeniden İstiklal Mücadelesini sımsıkı sahiplenerek başarmamız lazım. Onun için önümüze hedefler koyuyoruz. Sağlıkta, Türkiye bölgenin merkezi olacak. Bilimde, ekonomide dünyanın en güçlü ilk 10 ülkesi olacağız ve bunu kendi değerlerimizle başaracağız" ifadelerini kullandı.
Bakan Müezzinoğlu, bu anlayışla sağlık bakanlığı olarak, Sudan'da 200 yataklı hastane işletebilen, Somali'de 200 yataklı eğitim araştırma hastanesi kurabilen, Pakistan'da ve Kırgızistan'da hastane açabilen bir yapıya sahip olduklarını ve gelecek aylarda da Almanya'daki Türk vatandaşlarına yönelik hastane açacaklarını anlattı.

- "Tam 18 bin liseli gencimizi Çanakkale'ye taşıyacağız"
Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay da Çanakkale'de şehit olanları rahmetle andıklarını belirterek, bugün Anadolu ve Rumeli'de her evde bir Çanakkale şehidinin bulunduğunu söyledi.

Altunay, bu durumun nesilden nesile aktarılan şeref kaynağı olduğunu anlatarak, Çanakkale'de verilen mücadeleyi tarihi bir destan olarak niteledi.
Tarihten ders almaları gerektiğini dile getiren Altunay, "23 Mart'tan itibaren 18 bin liseli gencimizi Çanakkale'ye taşıyacağız. Kuruluşumuzdan bugüne 6 yıl geçti. Geçen sürede 60 bin vatandaşımızı Çanakkale'ye taşıdık. Böylece 6 yılda Sultangazi'den 80 bin vatandaşımız Çanakkale'yi yerinde görmüş olacak" dedi.

Sempozyuma, Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ve çok sayıda vatandaş katıldı.

- Sempozyumdan
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr İskender Pala, "Şehit ve Şehadet" başlıklı bir konuşma yaptı. Başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı'nın yaptığı sempozyumun ilk oturumunda da Prof. Dr. Erhan Afyoncu, "Osmanlı döneminde Çanakkale'yi Geçme Girişimleri", Prof. Dr. Cezmi Eraslan "Sultan Abdülhamid'in Çanakkale Zaferi'ndeki Rolü", Dr. Mehmet Niyazi Özdemir "Çanakkale Mahşeri", Özhan Eren, "Zaferin 100. Yılında Bir Sinema Filmi: Çanakkale'den Son Mektup" başlıkları sunumlarını yaptı.
Sempozyum, yarın da devam edecek.
Kaynak: AA