Vajinismus Sorununa ‘kegel Egzersizi’ Önerisi

Psikolog Mustafa Güral, vajinismus sorunu yaşayan bayanlara ‘kegel egzersizleri’ni öğrenmeleri tavsiyesinde bulundu.

Vajinismus Sorununa ‘kegel Egzersizi’ Önerisi

Medical Park Samsun Hastanesi’nden Psikolog Mustafa Güral “kadınların vajinismus süreci” hakkında bilgi verdi. Psikolog Güral yaptığı açıklamada, “Kadınların vajinismus sürecine eşlik eden sosyal izolasyon, komşuları, arkadaşları, akrabaları arasında hissedilen güvensizlik, sosyal ilişkilerden kaçınma, kadınlıklarını sorgulamasından, dolaylı olarak da özgüven sorunları kadınların vajinismus öykülerinde sıkça rastlıyoruz. Sadece sosyal içe dönüklük değil içsel süreçte de sorgulamalar, değersizlikler, geleceğe yönelik endişeler-anneliği yaşayamama, eşinin kendisini terk etmesi vb endişeleri de beraberinde yaşanabiliyor. Bu sorunu yaşayan kadınların çoğu kendisini yetersiz, eksik ve yalnız (bu sorunu yaşayan tek kişi gibi) görür. Tüm bu sorunlara savunma olarak ortaya çıkan depresif tablo sürecin derinleşmesine sebep olabiliyor” dedi.

İLİŞKİSİNİ NASIL OLUMSUZ ETKİLİYOR?
Psikolog Mustafa Güral, “Sürecin temelinde olduğundan kadının tehdit kapısı açıktır, dolayısıyla cinsel birlikteliğin öncesinde, cinsel birleşme esnasında ve ardından başarısız(!) bir birleşmenin ardından her aşamasında farklı duygular, endişeler, kaygılar yaşanabiliyor. Duygu odaklı olmayan cinsel deneyimler bir görev gibi yerine getirilmesi gereken sorumluluk gibi algılandığında hali hazırda var olan baskı ve endişeyi daha da arttıracaktır. Böyle bir deneyim gerçekleşecek olsa dahi bilinçdışı savunmalarla tehdit algısının devrede olmasından kaynaklı itme, reddetme, kaçınma tepkileriyle dışa vurulur. Sonuç olarak partnerini kendisinden uzaklaştırmak isteyecektir. Uzun süre cinsel birlikteliği yaşayamayan çiftler başlarda işbirliği yapıyor olsalar dahi ilerleyen aşamalarda uzaklaşmaya ve tükenmişliği yaşamaya yakındırlar. Çoğu aile, eş, çevre tarafından çocuk beklentisi ağır baskı görmeye başladığında o zaman destek ve yardım almak için kliniklere yönelme oranları artıyor” diye konuştu.

İlişkinin diğer önemli adımlarının da sarsılmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Güral, “Lakin eşler bunu birlikte aşabilecekleri bir problem olarak gördüklerinde evliliklerine dair kaynak edinmiş, nitelikli birliktelik için çok önemli bir adım atmış olurlar. Bu işbirliğinin daha sonra yaşanacak sorunlara üzerinde dahi olumlu etkisinden bahsedebiliriz” şeklinde konuştu.

Psikolog Mustafa Güral şu bilgileri verdi: “Öncelikle bu soruna, kesinlikle çözümü olan, üstesinden gelinebilen bir durum olarak bakmak gerçekçi çözüm arayışlarını da beraberinde getirir. Bunu bir görev, sorumluluk ile ilişkilendirmek yerine duygu odağını merkeze alan cinsel deneyimler yaşamayı öğrenmek, cinsel birlikteliğin aşamalarına (birliktelik öncesi deneyimler, sözel ifadeler, duygu paylaşımı, tensel temas ve birliktelik) önem vererek, yeterli zamanı ayırmak çiftleri çözüme yaklaştıracaktır. Vajinismus yaşayan bayanların ‘kegel egzersizlerini’ öğrenmeleri sorunu çözmelerinde önemli rolü vardır. Ancak bu yöntemin tek başına uygulandığında fayda etme olasılığı düşüktür. Çiftlerin kendi başlarına çözüm bulamadıkları durumda vakit kaybetmeden bir kliniğe başvurmaları, sorunun derinleşmeden çözümlenmesine katkı sağlar. Hasbelkader gebe kalınıp, çocuk sahibi olunsa dahi sorun çözümlenmemiş olabilir, sorunu oluşturan temel inançlar, hatalı düşünceler, şartlanmalar için destek alınmalıdır.”

EŞLERE DÜŞENLER NELER?
Vajinismus sorunun sadece eşlerden birini ilgilendiren bir problem olmadığı vurgulayan Psikolog Güral, şöyle konuştu: “Süreç ve sorun birlikte yaşanır, çözümün de ancak birlikte olması mümkündür. Cinsel birliktelik sırasındaki kasılmaların tamamen istemsiz ve bilinçaltında yatan sebeplere dayandığını bilmeleri gerekir. Erkek, eşinin endişelerini, kasılmalarını anlamaya odaklı bir yaklaşım sergilemez ve üstüne cinsel birliktelik için ısrarcı bir tavırla yaklaşır ise çözümü zorlaştırdığını hatta mevcut soruna ek bir sorun daha getirdiğini bilmelidir. Özellikle psikoterapi süresince birlikte destek alınması, ev ödevleri, egzersizler konusunda işbirliği yapmaları gerekir.”
Kaynak: İHA