Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nin Restorasyonu

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesinde bir süre önce ara verilen restorasyon çalışmalarının yeniden başlatılacağını belirterek, çalışmaları bu yıl bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Ayhan, yaptığı yazılı açıklamada, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca "Milli Mücadele Karargahı" olarak kullanılan, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı tarihi binanın aslına uygun olarak restore edilmesine başlandığını ancak çalışmaların bir süre önce durduğunu anımsattı.
Çalışmaların ödenek yetersizliği ya da proje eksikliğinden değil, restorasyonla iç konsept teşhir tanzim projeleri beraber yürütüleceği için durduğunu belirten Ayhan, bu süreçte restorasyon ve elektrik-mekanik projelerinin Milli Saraylar Bilim Kuruluna 8 kez gönderildiğini ancak kurulun projeleri uygun görmediğini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Çok şükür ki nihai sona ulaştık. Sunulan projeler onaylandı, ihale sürecine başladık. Restorasyon projesi, elektrik ve mekanik projesi onaylandı. Hedefimiz bu yıl restorasyonu bitirmek. Restorasyon işinin zaten yüzde 40'lık bir kısmı kalmıştı. İkinci aşamada teşhir tanzim projesi de ciddi bir noktaya geldi. Mart ayının sonunda yapılacak kurulda da muhtemelen onaylanmasını bekliyoruz. Onun da ihale sürecini hemen başlatıyoruz."
Müzenin bahçesinde çevre düzenlemesiyle ilgili proje çalışması yapılacağını aktaran Ayhan, konserlerin verildiği alanda yeni düzenleme yapılacağını belirtti.

Merdivenlerin bazı bölümlerinin altını kot farkı nedeniyle idare olarak kullanıp makine bölümü ve elektrik aksamını işletecek bir sistem kuracaklarını kaydeden Ayhan, "Kongre binasıyla ilgili bizi üzen, sıkıntıya sokan, kamuoyunu da ciddi manada rahatsız eden aşamaları tamamen bitirdik. O brandayı 4 Eylül 2015'te kaldıracağımızı düşünüyoruz. Bütün çalışmamız, bütün gayretimiz buna yöneliktir" ifadelerini kullandı.
Müzede yapılan çalışmaların hassaslık gerektirdiğine dikkati çeken Ayhan, yapılacak çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
"Burada bilimsel, tarihi bilgi gerektiren, hata kabul etmeyen noktalar var. Bu çalışmada hata payını en aza indirgemek için en ince ayrıntıların düşünülmesi lazım. Bundan dolayı biraz daha dikkatli biraz daha titiz davranmalıyız. 'Keşke' dememek için ince eleyip sık dokumalıyız. Ciddi manada dikkatli çalışmalar yapıyoruz. Müzede, en çok kongre günlerini anlatacağız, ana temamız bu olacak. Bu müzeye giren ziyaretçiler, Kurtuluş Savaşı yıllarını burada görecek ve kongrenin bu savaştaki önemini kavrayacak. Çalışmalar tamamlandığında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına ev sahipliği yapan tarihi Kongre Müzesi, yeni görünümüyle en güzel şekilde tekrar hizmete açılacaktır."
Kaynak: AA