Boğazköy Barajı Taştı, Evler ve Araziler Sular Altında Kaldı

Son yılların en yoğun kar yağışı ile karşı karşıya kalan Bursa'nın İnegöl ilçesinde, Boğazköy Barajı'nın taşması, Boğazköy Mahallesi'nde büyük zarara sebep oldu.

Boğazköy Barajı Taştı, Evler ve Araziler Sular Altında Kaldı

Lodosta karların erimesiyle taşan baraj, Boğazköy Mahallesi'ni tehdit ediyor. Gece saatlerinde kapakların açılması ile birlikte sele dönüşen baraj suyu dere yatağını aşarak mahalleye doldu. Dere kenarına yakın olan evler ve hayvan ağılları tahliye edildi, ekili alanlar zarar gördü. Debisi yükselen barajın kapaklarının açılması Boğazköy Mahallesi'ne ciddi zarar verdi

Muhtar azası Seyfullah Özkan, “Pazartesi gece saatlerinde barajın kapakları açıldı. Tahliye kapakları açılınca su akışı arttı. Saatte 125 kilometreyi bulan bir lodos oldu. Biz bile bu barajın kapaklarının daha önce neden açılmadığını sorguladık. Yani önceden tedbir alınmadı. Ne zaman ki baraj kapaklarının üzerinden sular akmaya başladı, ondan sonra tahliyeye başladılar. Bunun sorumlusu kim? O kadar arazimiz suyun altında kaldı. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi namına ektiğimiz 70 dönüm buğdayımız vardı. Şu anda suyun altında kaldı. Bu zararı kim karşılayacak?” dedi.

15 metre olan dere genişliğinin selle birlikte 50 metreye ulaştığının altını çizen Özkan, “Üç çiftliği su bastı. 200 civarında büyük baş hayvanı zor tahliye ettik. Bazı evleri de tahliye ettik. Gece saat 02.00 sıralarında mahallemizde alarm verildi.

Herkes evlerinden çıktı. Burada ciddi bir ihmal söz konusudur” diye konuştu.

Baraj yüzünden tehlike altında olduklarını ifade eden Özkan, “Baraj duvarından yaklaşık 50-60 metre aşağıdayız. Su bizim üzerimizde duruyor. Yetkililerden mahallemizin emniyetli bir alana taşınmasını istiyoruz. Daha öncede mahallemizi taşımak için teşebbüste bulunduk, ancak başarılı olamadık. Lütfen bizi bu tehlikeden kurtarın” diye dert yandı.
Kaynak: İHA