Davutoğlu: Bu hukuki bir süreçtir

Kanal 7'de ekranlarınıza gelen 'İskele Sancak Özel' programına konuk olan Başbakan Davutoğlu soruları cevapladı.

Davutoğlu: Bu hukuki bir süreçtir
Davutoğlu: Bu hukuki bir süreçtir
Bank Asya kararı tamamıyla bir hukiki karardır, siyasi bir boyutu yoktur. Hukiki kriterler herkes için her marka için geçerli olan kriterlerdir. 185 imtiyaz ortaktan 63'ünün ismi veriliyor ve geri kalanı verilmiyor ve tekrar isteniyor yine verilmiyor.

'TMSF'NİN DURUP BEKLEYECEĞİNİ Mİ ZANNEDİYORLARDI'

* Onun üzerine bu 63 hisse toplamda yüzde 37'ye tekabül ettiği için yüzde 63 hissenin TMSF tarafından kullanımına karar verildi. İsimler verilmemiş şeffaflık ortaya konmamış. Böyle bir durum varken açık bir ihlal söz konusu iken TMSF'nin durup beklemesi mi bekleniyordu. Bu geri kalan isimlerden 122'sinin ismi verilmiyorsa bunlar bilinmiyorsa gereken yapılır. Bunlar kuraldır kurallara herkes uyacak.

'KARAR DİĞER BANKALARA BİR ZARAR VERMEYECEK'

* Bu kararın ekonomiye ve diğer bankalara vereceği bir zarar yoktur. Türkiye'yi bu karanlık dehlizin düşüncenin içine kimse sokamaz. Sen görevini yapıp kurallara uydunmu kimse sana bir şey yapamaz. Bu nedenle de kimsenin tedirgin olacağını zannetmiyorum.

GÜLEN'İN PASAPORTUNUN İPTAL EDİLMESİ

* Gülen'in pasaportunun iptal edilmesi ile ilgili hukuk dışına hiç bir zaman çıkılmamıştır ve çıkılmayacaktır. Türkiye çok sancılı bir süreç yaşıyor. Başbakanlığa neden sızsın bir cemaat, TIR'ları neden durdursun. Paralel ile mücadele benim için bir anlayış bir zihniyetle mücadeledir. Biz halktan niye yetki alıyoruz üzerimizde bir sorumluluk var onun hesabını vereceğiz. Habis bir ur haline gelmiş bu yapı ile mücadelemiz devam edecek.

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMASI

* Başkanlık sistemi Türkiye'de yıllardır gündemde bu konuda da son Başkanlık sitemi tartışmasını doğru görmüyorum. Sitem parlementer sistemde olsa bu ülkenin sistemi olacak. 'Başkanlık sistemiyle otoriter bir sisteme geçilecek' diyorlar peki delilin ne? Önemli olan olaya nasıl baktığınız.

* Sistemi tartışırken önce bir kaç şey sormamız lazım bu kişisel bir mevzu değildir. Sistem bir kere kurduğunuz da 50 yıl 100 yıl sürmesi gerekir. Mesele, öyle bir sistem kuralım ki bu sistem hem ülkenin ihitiyaçlarına cevap versin hem de temel siyaseti kültürü yansıtsın.

* Öyle bir anayasa olmalı ki halka güveni yansıtmalı bu anayasa bunu yansıtmıyor. Kampanyamızda ana unsur yeni anayasa olacak.Başkanlık sistemi buna dayalı olursa hiçbir zaman otoriter olmaz.