Fındığı Sigortalamanın Tam Zamanı

Ünye Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Osman Doksar, fındığını sigorta yaptırmak isteyen çiftçilerin 5 Mart tarihine kadar müracaat yaptırması gerektiğini açıkladı.

Fındığı Sigortalamanın Tam Zamanı

Dalda bulunan fındığın geçen yıl 30 Mart’ta yanmasıyla, üretici fındığını sigortalatma konusunda daha duyarlı hale geldi. Konuyla ilgili bilgiler veren Ünye Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Osman Doksar, geçen sene yaklaşık 200 kişinin 1 milyon 600 bin TL tutarında hasar tazminatı aldığını ve insanların bunları örnek görerek sigorta yaptırmak istediğini belirtti.

Sigorta yaptırmak isteyenlerin satısında ciddi artış olduğunu da belirten Doksar, geçtiğimiz sene sigorta yaptıranların sayısını geçtiklerini ve son gün olan 5 Mart’a kadar rekor başvuru beklediklerini açıkladı.

“ÖNCE ÇKS’Yİ GÜNCELLEYİN”
Doksar yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Geçen yıl kooperatifimiz aracılığıyla yaptığımız sigortalardan dolayı oluşan hasarlar, TARSİM’den yaklaşık 200 sigortası olan kişiye 1 milyon 600 bin TL tutarında hasar tazminatı ödendi. Sigorta yaptırmak isteyen kişi öncelikle İlçe Tarım Müdürlüğü’ne gidecek, dosyasını da önceden oraya verdiği için ‘ben sigorta yaptıracağım, benim ÇKS’mi güncelleyin’ diyecek. Onlar da ÇKS işlemindeki ağır çalışma yüzünden 1-2 gün sonrasına gün veriyorlar, sonra gelip bize geldiğinde TC numarasını girerek sistemde görebiliyoruz. Yani güncel olması gerekiyor.”

“1 TON FINDIK 170 LİRAYA SİGORTALANABİLİYOR”
“Sigorta fiyatlarını rakım ve kilo etkiliyor. 1 ton fındık 170 lira civarında tutuyor. Fındığın fiyatı en yüksek 7,5 TL’den sayılıyor. 250 rakıma çıktığımız zaman fiyat 225 TL’ye çıkıyor. 500 rakımın üzerinde çıktığımızda ise fiyat 480-500 TL’yi buluyor. Artık fındık çok daha değerli bir ürün oldu ve böyle bir ürünü sigortalatmak gerek. 1 ton fındık 170 liraya sigortalanabiliyor. Bunu riske atmamak lazım. Geçen sene insanların bahçeye giremeyip mağdur olduğu zamanlar oldu. Şimdi çiftçinin her yere borcu var ve bunları karşılayamadılar. Şu anda devlet bir erteleme çıkarsa bile yalnızca sigortası olan çiftçiye çıkarıyor. Sigortası olmayanın borcu bile ertelenmiyor.”

“ÇOK YOĞUN BİR BAŞVURU VAR”
“Kooperatifimiz olarak, devletin bize bir desteği var. Kooperatifte kredi kullanan çiftçiler için devlet hazinesi yüzde 50 faiz desteği sağlıyor. Bu da büyük bir kazanç. Hesap edildiğinde sigorta bedelinin bedavaya geldiği anlaşılıyor. Ortak çiftçilerimiz var, öbür ortak olmayan çiftçilerimizin de önüne koyup bir düşünmesi lazım. 170 lira günümüzde çok para değil, yapılması gerek. Şu ana kadar çok yoğun bir başvuru var. Biz daha önce 2011 yılında da yoğunluk yaşamıştık. Önceki yılda hasar olduğu için ve insanlar hasar tazminatı aldıkları için sigorta cezp ediyor. Bizim burada tarım kredisi olmamız sebebiyle insanlara bilgi de veriyoruz. Herkesin sigorta yaptırması gerektiğini düşünüyorum.”
Kaynak: İHA