Demir'den, Dünya Kanser Günü Açıklaması

Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Demir, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

Demir'den, Dünya Kanser Günü Açıklaması

Önemli sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini koruyan kanserin, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Dr. Demir, kanserin öldürücülüğüyle beraber tedavisindeki yüksek maliyet nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olduğunu kaydetti.

Dr. Demir, "Kanserin başlıca çevresel ve içsel olmak üzere iki ana sebebi vardır. Çevresel faktörler, kimyasal maddeler, radyasyon, güneş ışığı, kronik viral enfeksiyonlar, yanlış beslenme alışkanlıkları, sigara, alkol kullanımı. İçsel faktörler, hormonlar, bağışıklık sistemindeki bozukluklar, kalıtsal bozukluklar ve genetiktir. Çevresel faktörleri iyi kontrol altına alıp, içsel nedenlere yönelik riskler düzenli kontrolden geçirilirse kanser kaderimiz olmaktan çıkar. Kanserle savaşta erken teşhis en az korunmak kadar önemlidir. Belirli aralıklarla yapılan sağlık taramalarının önemi bu gün çok daha iyi biliniyor. Erken teşhis ile hem hastalığı tedavi etme şansı artıyor, hem de iyileşme süreci kısalıyor" dedi.

Kanserden korunmak için sigara ve alkol kullanılmaması gerektiğini ifade eden Dr. Demir, "Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden sakının. Gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçının. Gereksiz ilaç kullanmayın. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunun. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddeli besinleri tüketmeyin. Böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durun" diye konuştu

Açıklamasında vatandaşlara uyarıda bulunan Dr, Demir, şöyle devam etti:
"İlimizde Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken, Teşhis ve Tarama Merkezi'mizde ve Devlet Hastanesi ilgili birimlerinde erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir. Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-69 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmaları gerekmektedir. Birimlerimizden konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz."
Kaynak: İHA