Eskişehir'de Sağlık Çalışanlarına Şiddet

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, il genelinde sağlık çalışanlarına yönelik fiziksel ve sözel şiddet nedeniyle yargı mercilerine intikal eden vaka sayısının 103 olduğunu, bunlardan 69’unun mahkûmiyetle sonuçlandığını, sanıklara 3 aydan 2 yıl 6 aya kadar birçok hapis cezaları ile 240 TL’den 10 bin 620 TL'ye kadar birçok adli para cezaları verildiğini açıkladı.


Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda Türk Ceza Kanununda ve Sağlık Mevzuatında yapılan düzenlemeler ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Mumcu, Sağlık Bakanlığı'nin, sağlık kurumlarında şiddet olaylarının takibi ve hukuksal destek sağlamak amacıyla Beyaz Kod uygulamasını 14 Mayıs 2012 tarihi itibariyle başlattığını, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının ulaşabilecekleri “Alo 113” hattı kurulduğunu belirtti.

Beyaz Kod uygulamasının başlamasıyla şiddet vakalarının kayıtları ve istatistikleri merkezi kayıt sistemiyle tutulmaya başlandığını anlatan Dr. Ali Mumcu, "Sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet konusunda caydırıcılığı artırmak amacıyla gerek sağlık mevzuatında, gerekse Türk Ceza Kanunu'nda düzenlemeler yapılmış, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nda 2014 yılında yapılan düzenlemeyle kamu ve özel sektör sağlık kurumlarında görevi başında sağlık çalışanına yönelik kasten yaralama suçu tutuklama nedeni olarak belirlenmiştir. Ayrıca, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına, acil hizmetler dışında, hizmetten çekilme hakkı tanımış, sağlık çalışanı şikâyetçi olmasa bile şiddet olaylarının kamu davası cihetiyle hukuki zemine taşınması sağlanmıştır" deyi belirtti.

ESKİŞEHİR'DE YARGIYA İNTİKAL EDEN VAKA SAYISI 103
Eskişehir'de, sağlık çalışanlarına yönelik fiziksel ve sözel şiddet nedeniyle yargı mercilerine intikal eden vaka sayısının 103 olduğunu ifade eden Dr. Mumcu, açıklamasında şunları belirtti:
"Bunlardan 69’u mahkûmiyetle sonuçlanmış, 22’si halen devam etmekte, 12’si ise beraat ile sonuçlanmıştır. Mahkûmiyetle sonuçlanan davalarda; 3 aydan 2 yıl 6 aya kadar birçok hapis cezaları ile 240 TL’den 10 bin 620 TL'ye kadar birçok adli para cezaları verilmiştir. Sonuçlanan davalarla ilgili verilmiş olan hapis cezalarının süreleri ve adli para cezalarının miktarları göz önüne alındığında konunun büyük önem taşıdığı görülmektedir. Tüm bu düzenlemeler Bakanlığımızın sağlık çalışanlarına şiddeti önleme amaçlı yapısal ve hukuksal nitelikte çok önemli çalışmalar yaptığının göstergesidir.”
Kaynak: İHA