Libya'da Diyalog Görüşmeleri

Libya'da Birleşmiş Milletler (BM) heyeti ile Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin (MGK), diyalog görüşmelerinin Cenevre yerine ülkede yapılması konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon ile MGK üyesi Muhammed Muzeb, Trablus'ta düzenledikleri ortak basın toplantısında, Cenevre'deki diyalog görüşmelerinin Libya'da yapılması konusunda anlaşmaya varıldığı açıkladı.

MGK üyesi Muzeb, diyalog görüşmelerinin başarılı olması konusunda istekli olduklarını belirtirken, görüşmelerin yapılacağı kenti belirlemeyi BM heyetine bıraktıklarını ifade etti.

BM Libya Özel Temsilcisi Leon da MGK'nın diyalog görüşmelerine katılma ve bu görüşmelerin başarılı olması konusunda istekli olduğunu dile getirerek, "Ancak bu yeterli değil. Görüşmelerin devam etmesi için bütün tarafların çatışmaları durdurması gerekiyor" dedi.

Diyalog görüşmelerin temelinin MGK ve Tobruk'taki Temsilciler Meclisi arasında olduğunu kaydeden Leon, ancak belediye meclisleri, aşiretler, sivil toplum kuruluşları ve silahlı gruplar gibi diğer unsurların da görüşmelere dahil edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Sabah saatlerinde Trablus'a gelen BM Libya Özel Temsilcisi Leon, MGK Başkanı Nuri Ebu Sehmeyn ile uzun süren toplantı gerçekleştirmişti.
BM öncülüğünde Libyalı taraflar arasında yürütülen ve Trablus'taki MGK üyelerinin katılmadığı diyalog görüşmelerinin birinci ve ikinci turları Cenevre'de yapılmıştı. Geçen hafta sona eren Cenevre'deki ikinci tur görüşmelere Libya'dan bazı gruplar ve sivil toplum temsilcileri katılmıştı.
MGK Sözcüsü Ömer Humeydan, General Halife Hafter hükümetine destek verildiği gerekçesiyle BM tarafından Cenevre'de düzenlenen "Libya Ulusal Diyalog Görüşmeleri"ni boykot ettiklerini açıklamıştı.
Libya'da 17 Şubat 2011'de başlayan ve Muammer Kaddafi'nin devrilmesine yol açan devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014'te emekli General Hafter'in Zintanlı milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.
Olayların ardından biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, başkentteki Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.
Kaynak: AA