'İç Güvenlik Paketi' Görüşmelerine Muhalefet Engeli
Bugün görüşmelere başlanması planlanan İç Güvenlik Paketi'yle ilgili muhalefet milletvekilleri daha önce belirtildiği gibi, paketin görüşülmemesi için İç Tüzük'ten faydalanarak görüşmelerin başlanmasını uzattı.
Bugün görüşmelere başlanması planlanan "İç Güvenlik Paketi" CHP, MHP ve HDP'li vekillerin Meclis İç Tüzüğü'nün tanıdığı kurallar çerçevesinde usul tartışması ve diğer yollara başvurularak görüşmeleri uzatmaya çalışıldığı görüldü.
Muhalefetin oturumun kapanacağı saat 24.00'a kadar aynı yollara başvurarak, paketin görüşmelerine başlanmasını uzatması bekleniyor.
TBMM Genel Kurulu'nda HDP'nin "Paralel Yapı"nın araştırılması önergesinin bugün görüşülmesi önerisinde iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı. Verilen önerge ise oy çokluğuyla reddedildi. HDP Grubu'nun verdiği araştırma önergesi üzerinde söz alan HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, "Türkiye bir gizli dinlemeler ülkesidir. Mahkemelerin, yargının, polisin, ilgili istihbarat örgütlerinin aslında kimi dinlediğinin belli olmadığı bir gizli dinlemeler cennetinde yaşıyoruz. Herkes, bu Genel Kurulda bulunan herkes, dışarıda bulunan herkes her an dinlenebiliyor" dedi.
"Bu paralel yapı ne menem şeydir ki biz de anlayamadık" diyen Gür, "Onun için biz bir önerge verdik, paralel yapılanma nedir ne değildir, bütün bu konuları araştıran bir Meclis araştırma komisyonu kurulsun. Gerçekten, AKP'nin Kırmızı Kitap'a geçirdiği gibi bu paralel yapılanma, ülkeyi mi tehdit ediyor, yoksa AKP iktidarını mı tehdit ediyor bunun saptanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"O KADAR SAF OLMAYACAKSIN"
Araştırma önergesine ilişkin MHP adına söz alarak kürsüye gelen Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, "Hükümet içerisinde sureti haktan görünüp farklı saiklerle oluşturulan bir paralel yapı daha. Tüm bu hırsızlıkları, yolsuzlukları örtbas etmek ve milletin dikkatini başka tarafa çekmek için bir 'paralel yapı' teranesi tutturmuşlar. Kim? Aynı ekip. 'Cambaza bak, cambaza' oyunu. Kastettiğin bu kesim hakikaten bu devletin içerisinde farklı bir yapılanma öngörmüş ve buna kalkışmış ise bugünlere akşamdan sabaha gelmedik. 13 yıldır devleti tek başına idare ediyorsun. Niye müsaade ettin o zaman?" diye sordu.
"Bunu yapanlar kadar buna müsaade edenler de sorumlu değil mi?" diyen Korkmaz, "Kandırıldık.' O zaman böyle saf olmayacaksın. Önünüzü bile görmeyen bu kıt fikirlilikle devlet mi idare edilir? Önce bir kendinize bakın aynada. Zaten bu ülkede iki Erdoğan, iki Davutoğlu var. Yüksek perdeden konuşup mumu yatsıya kadar yanan, akşam farklı sabah farklı, doğuda farklı batıda farklı. Tutarlı olmak, devlet ciddiyeti içinde davranmak gibi bir kaygıları yok. Beceriksizlik ve kötülüklerinizi paralel yapıya yıkmak yerine millete hesap verin. Çıkın, deyin ki beceremedik, yanlış yaptık. Hem kel hem fodul olmak değil de nedir yaptığınız? İnşallah, devlet içerisinde paralel yapılar kuran AKP'nin hesabını 7 Haziranda bu millet görecek" şeklinde konuştu.
"DEĞERLİ BÜLENT BEY KARDEŞİM SENİ SEVİYORUM"
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise "Ben bu ülkenin tüm değerlerine saygı gösteren bir insanım. Bu ülkenin değerleriyle oynamak, halka karşı gelmek demektir. İlk önce, insan olmak için milletvekili olmak değil, insan olmanın ölçüsü, dinlemektir; insan olmanın ölçüsü, sabırla dinleyip gelip buradan medeni, uygar bir şekilde cevap vermektir. Eğer bundan yoksunsanız, sizi halka havale ediyorum" dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan'a seslenen Tanal, "Değerli Bülent Bey kardeşim, seni seviyorum, iyi bir insansın, şu anda alkışlar da alıyorsun ama bu alkışlar, Recep Tayyip Erdoğan sonrası için gerçekten Bilal seni kurtaramaz, TÜRGEV seni kurtaramaz. Onun için, yol yakınken hukuksuz işlere bulaşanlarla yollarını ayır. Ben şimdi sana sesleniyorum: Senin orada koymuş olduğun para ne kadar? O para gerçekten paran mı, evrak üzerinde para yatırılmış gibi mi gösterildi? Onun için, bir telefon kadar yakınım, sana haksızlık yapılırsa senin hakkını, hukukunu Mahmut Tanal savunacak" ifadelerini kullandı.
HDP GRUNUNUN ÖNERİSİ KABUL EDİLMEDİ
Görüşmelerin ardından oylamaya araştırma önergesinin bugün görüşülme önergesi oylamaya sunuldu. Bu sırada CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, yoklama yapılmasını talep etti. Ancak talebi duymadığını belirten TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı önergeyi oyladı ve kabul edilmediğini söyledi.
Bunun üzerine Gök ve CHP'li milletvekilleri yerinden kalkarak talebinin yerine getirilmediğini belirterek tepki gösterdi ve usul tartışması açılmasını talep etti. Bunun üzerine usul tartışması açıldı ve TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Gök'ün yoklama talebini duymadığını belirterek oylamanın yeniden yapılacağını dile getirdi. Yapılan oylamanın ardından önerge kabul edilmedi.
CHP'Lİ VEKİLLER SIRALARA VURARAK PROTESTO ETTİ
Genel Kurul görüşmesi sırasında saat 20.30'da CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'ya not göndererek yemek molası verip vermeyeceğini sordu. Bahçekapılı ise 'hayır' karşılığını verdi. Bunun üzerine söz alan Altay, Bahçekapılı'ya tepki gösterdi ve yemek arası verilmesini istedi. Bahçekapılı'yı ise CHP ve HDP'li milletvekilleri sıralara vurarak protesto etti. Bahçekapılı ise yemek molası vermeyeceği yönünde Altay'ın notu üzerine şaka olarak başını salladığını söyledi.
Muhalefet milletvekilleri, Bahçekapılı'yı, Genel Kurul'u çok sinirli yönettiğini dile getirerek eleştirdi.
Genel Kurul çalışması sırasında ise AK Parti ile muhalefet milletvekilleri arasında sözlü tartışmalar yaşandı. Yemek molası tartışması ise saat 20.52'de verilen 40 dakikalık aranın ardından sonlandı.
MHP'DEN KAPALI OTURUM TALEBİ
Meclis Genel Kurulu yemek molasının ardından saat 21.30'da yeniden açıldı. MHP Grubunun "İşsizlik ve buna bağlı olarak gelişen iç göç sorununun araştırılması önergesinin bugün görüşülmesi önerisi"nin görüşülmesi sırasında ise MHP "kapalı oturum" isteğinde bulundu. Kapalı oturumda Genel Kurul salonunda bulanan üyeler dışındaki dinleyiciler ve görevliler dışarıya çıkarıldı