Selimiye Camisi Çevresinde Peyzaj Çalışması Başlatıldı

Selimiye Camisi çevresinde peyzaj ve tarihi hanı kurtarma kazısı başlatıldı.

Selimiye Camisi önünde halkın pazar ihtiyaçlarını giderdiği 1588 yılında yapılan ve 1937'de bakımsızlıktan yıkılan Yemişkapanı Hanı'nı kurtarma ve Selimiye Meydanı peyzajı için iş makineleri bölgeye geldi.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Müze Müdürü Hasan Karakaya ve Selimiye Camii Külliyesi Alan Yönetim Başkanı Yusuf Şamiloğlu, bölgede incelemede bulundu.
Vali Şahin, incelemenin ardından yaptığı açıklamada, Edirne'de tarihin bugün ayağa kalkmaya başladığını söyledi.

Dört yıldır beklenen düzenleme için çalışmaların başlatıldığını ifade eden Vali Şahin, "Tam bir sinerji eşliğinde çalışmaları yürüteceğiz. Valilik, belediye, üniversite ve kurul bir arada çalışacak. Çalışmaların dört ayda bitirilmesi planlanıyor" dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da "Selimiye Meydanı Projesi"nin kişisel kapris ve çatışmalarla dört yıldır ötelendiğini ifade etti.

Kurumların iyi niyet ve fedakarlıkları sonucu kilitlenen soruna çözüm bulunduğunu aktaran Gürkan, şöyle konuştu:
"Sağ olsun Valimiz iyi niyet gösterdi. Diğer kurumlarımız da enerjisini birleştirdi, kilitlenen sorun çözüme kavuştu. Koruma Yüksek Kurulunun kararı doğrultusunda Yemişkapanı Hanı kurtarma kazısı ve peyzaj çalışmalarını eş zamanlı yürüteceğiz. Çalışmalarda Selimiye'nin görkemine zarar gelmemesi için gayret sarf edeceğiz. Hem Selimiye hem de Edirne kimsenin kişisel takıntı ve kaprislerine kurban edilemez."
Bütçenin sorulması üzerine de Gürkan, Selimiye'nin herhangi bir bütçeyle kıyaslanmayacağını belirterek, çalışmanın Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne yetiştirileceğini kaydetti.

Kaynak: AA