Türkiye'den Orta Amerika Açılımı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Orta Amerika ülkelerinin güvenlik ve refahı için oluşturulmuş bölgenin en güçlü uluslararası örgütü olan SICA arasında, Türkiye'nin SICA'ya "bölge dışı gözlemci üye" olmasını sağlayan anlaşmayı imzaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika ülkelerinden Meksika'yı ziyaretinde eşlik eden Çavuşoğlu, buradaki temaslarının ardından Orta Amerika ülkelerinin güvenlik ve refahı için oluşturulmuş bölgenin en güçlü uluslararası örgütü olan Orta Amerika Entegrasyon Sistemi'nin (SICA) zirvesi için Guatemala'ya geçti.
Zirvede, Türkiye'nin Orta Amerika'nın geleceği için masaya oturduğu ve ilkkez düzenlenen Türkiye-SICA Birinci Dışişleri Bakanları Forumu'na katılan Çavuşoğlu, örgütün dönem başkanı Guatemala Dışişleri Bakanı Carlos Raul Morales Moscoso ile birlikte, Türkiye'nin SICA'ya "bölge dışı gözlemci üye" olmasını sağlayan anlaşmayı imzaladı.
Forumda konuşma da yapan Çavuşoğlu, Guatemala'yı ziyaret eden ilk Türk bakanı olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.


Çavuşoğlu, "Bu anlaşma, Türkiye'nin bölgenin geleceği ve potansiyeline olan güçlü inancının kanıtı. SICA'da gözlemci olmak, Orta Amerika ülkeleriyle bağlarımızı güçlendirecektir" dedi.

Türkiye'nin Orta Amerika ile ilişkilerinin "coğrafi uzaklıklar ve diplomatik altyapı" nedeniyle uzun zamandır istenen düzeyde olmadığını, ancak son dönemde ilişkilerde önemli mesafeler katedildiğini dile getiren Çavuşoğlu, SICA bölgesinde diplomatik misyonlarının sayısını artırmakta olduklarını, Panama, Kosta Rika ve Dominik Cumhuriyeti'nden sonra şimdi de Guatemala'da büyükelçilik açacaklarını bildirdi.
- "Türkiye'nin bölgenin geleceğine inancının kanıtı"
Çavuşoğlu, SICA'da kalıcı gözlemci üye statüsü almaktan duydukları memnuniyeti de dile getirerek, bunun Türkiye'nin bölgenin geleceği ve potansiyeline güçlü inancının kanıtı olduğunu kaydetti.

Türkiye ile SICA ülkelerinin dış politikada benzer hedefleri bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, küçük devletlerin yaşadıkları zorlukların da farkında olduklarına dikkati çekerek, geçen yıl İstanbul'da ilki düzenlenen Türkiye-Karayip Topluluğu (CARICOM) İstişare ve İşbirliği Mekanizması Dışişleri Bakanları toplantısında dile getirilen kaygıları, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında ele alacakları sözünü verdiklerini ve şimdi de bu sözü tutmakta olduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, "SICA'da gözlemci olmak, Orta Amerika ülkeleriyle ikili bağlarımızı güçlendirecektir. Düzenli istişareler yürütmek için ortak işbirliği mekanizmasının kurulmasını arzu ediyoruz. Türkiye ve SICA birçok alanda işbirliği yapabilir. Ekonomi, sosyal gelişmeler, felaket yönetimi, bölgesel güvenlik ve eğitim alanları önemli potansiyeller taşıyor" diye konuştu.

- TİKA'dan yeni ofisler
Türkiye'nin Orta Amerika'ya katkılarına da değinen Çavuşoğlu, Belize ve Guatemala arasında güven inşası önlemleri kapsamında Amerikan Devletleri Organizasyonu (OAS) barış fonuna 270 bin dolar yardımda bulunduklarını, Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi'nin (TADOC) 2010 yılında SICA ülkeleri güvenlik güçlerine eğitim verdiğini ve bu eğitimleri yine verebileceklerini bildirdi.
SICA bölgesinden yüksek lisans öğrencilerine 2011 yılından bu yana burs sağladıklarını ve daha fazla başvuru olmasını beklediklerini anlatan Çavuşoğlu, Türkiye ile Orta Amerika ülkeleri arasında kalkınma işbirliğinin de önemine işaret etti.
Çavuşoğlu, TİKA delegesinin geçen yılın mayıs ayında Guatemala, Belize, Honduras ve Dominik Cumhuriyeti olmak üzere dört ülkeyi ziyaret ettiğini ve buralardan proje önerileri aldığını belirterek, şimdiden 800 bin dolar değerindeki birçok projeyi başardıklarını söyledi.

TİKA'nın çok yakında bölgedeki ilk koordinasyon ofisini Meksika'da açacağını dile getiren Çavuşoğlu, ikinci ofisin de Bogota'da olacağını ifade ederek, bu sayede TİKA'nın bölgedeki faaliyetlerinin artacağını kaydetti.

- "Serbest ticaret anlaşmaları, ticari entegrasyonu artıracak"
Türkiye ile SICA ülkeleri arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi gerektiğini de dile getiren Çavuşoğlu, "Serbest ticaret anlaşmaları yapmak, ticari entegrasyonun artmasına imkan sağlayacak. Belki coğrafyalarımız bizleri birbirimizden ayırabilir ama ortak çıkarlarımız ve amaçlarımız bizi birbirimize yaklaştıracak. Burada bana gösterilen sıcak evsahipliği de benzerliklerimizin farklılıklarımızdan daha fazla olduğunu gösteriyor. Ben de buna, gelecek yıl Türkiye'de düzenlenmesini beklediğimiz ikinci Türkiye-SICA Dışişleri Bakanları Toplantısı'na ev sahipliğimizle karşılık vermeyi arzuluyorum" diye konuştu.

-Zirvede 4 ülkeyle anlaşmalar imzalandı
Çavuşoğlu, zirvede, Guatemala Dışişleri Bakanı Moscoso'nun yanı sıra Panama, El Salvador ve Honduras Dışişleri bakanları ile Nikaragua Ticaret bakanıyla da bir araya geldi.
Çavuşoğlu, ayrıca, Nikaragua ile Ticaret ve Ekonomik İşbirliği ile Hava Ulaştırma Anlaşması, Honduras ile Ticaret ve Ekonomi Anlaşması, Guatemala ve Panama'yla da Diplomasi Akademileri arasında İşbirliğini öngören mutabakat metnini imzaladı.
Kaynak: AA