Eğitim Bir-sen 1 No'lu Şube Başkanı Muammer Karaman Açıklaması

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) 1 No'lu Şube Başkanı Muammer Karaman, İmam-Hatip okullarının sorunlarının görülerek çözülmesini istedi.

Eğitim Bir-sen 1 No'lu Şube Başkanı Muammer Karaman Açıklaması

Sendika binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Karaman, İmam-Hatip okullarının cumhuriyetin kurulduğu günden beri MEB’e bağlı olarak eğitim ve öğretim veren eğitim kurumları olduğunu hatırlatarak, bu kurumların hem mesleki eğitim verdiğini aynı zamanda öğrencilerini yüksek öğrenime de hazırladığını kaydetti.

Karaman, "Bu vasıfları ile kuruldukları günden itibaren milletin büyük teveccühünü kazanmış kurumlar haline gelmişlerdir. Ancak millet böylesine sahip çıkıp çocuğunu göndermek isterken bir takım toplumsal mühendislik hareketleri ile hak etmedikleri tartışmaların içine çekilmeye çalışılmış ve baskılara maruz kalmışlardır. 28 Şubat darbesi ile birlikte yürürlüğe konulan kesintisiz 8 yıllık eğitim zorbalığıyla İmam-Hatip okullarının ortaokul kısımları kapatılmış, lise bölümlerinden üniversiteye girişteki katsayı engeli konularak geleceği olmayan okullar haline getirilerek İmam Hatip Liseleri kapatılmaya çalışılmıştır" dedi.

KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ
12 Şubat tarihinde Eskişehir'deki İmam-Hatip okullarının açılışının kuruluş yıldönümü olduğunu kaydeden Karaman, "1965-66 eğitim öğretim yılında açılan İmam-Hatip okulunun sayısı bugün ilimiz merkez ve ilçelerinde 11 İmam-Hatip Ortaokulu ve 7 İmam-Hatip Lisesi olmak üzere 18’e ulaşmıştır. Öğrenci sayısı 5 bin civarındadır. Eskişehir halkının bu okullara teveccühü her geçen yıl artmaktadır. Öyle ki, Sarar Anadolu İmam-Hatip Lisesi bugün Yunusemre Anadolu İmam Hatip Lisesi ile birlikte kız erkek olarak ikiye ayrılmasına rağmen il merkezinde İmam Hatip Lisesi'ne olan ihtiyacı karşılayamamaktadır. Fakat yarım asra yaklaşan mazileri ile ve geleceğe ilişkin yeşerttikleri büyük umutlara rağmen acil çözüm bekleyen çok büyük sorunlarla karşı karşıyadırlar. En büyük sorun İmam Hatip ortaokullarında yaşanmaktadır. 50 yıl önce inşa edilen bugünkü adıyla Hızır Bey İmam Hatip Ortaokulu her açıdan ihtiyaçları karşılayamamaktadır. İkili öğretimle sabah 6:40 ile akşam 18:40 arasında 12 saat eğitim vermeye çalışılmaktadır. Koridorlar ev koridorundan farksızdır, bina ekonomik ömrünü çoktan tamamlamış ve resmen dökülmektedir. Diğer İmam Hatip Ortaokullarına bakıldığında da durum farksızdır. Binalar eski, küçük ve yetersizdir. Orhangazi İmam Hatip bu yıl ikili öğretime geçmiş, diğerleri de gelecek yıl ikili öğretime geçecektir. Yani İmam Hatiplere olan ilgi, ilimizde karşılığını görememektedir. Başta Milli Eğitim Bakanımız olmak üzere tüm yetkilileri bu sorunu çözmek üzere göreve davet ediyor. Sivil toplum kuruluşlarımızı İmam Hatip Okulları ile ilgili olarak sahip oldukları duyarlılıklarını kamu önünde görünür kılmalarını istiyor, böylece çözümün bir parçası olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA