Antalya Barosu'ndan 'İç Güvenlik Paketi'Ne Tepki

Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nın yasalaşması halinde toplumsal olaylarda daha acı sonuçlar alınacağını iddia etti.

Bacanlı, düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, İç Güvenlik Yasa Tasarısı'nın 16'ncı maddesi ile polise verilen yetkilerin genişletildiğini, tasarının yasalaşması durumunda "sıkı yönetim uygulaması yaşanacağını" savundu.
Tasarı ile polise geniş yetkiler verildiğinin altını çizen Bacanlı, şöyle konuştu:
"Bir mülki amirin, yani valinin görevlendirdiği bir polis, sadece sözlü talimatla arama yapabilecek. Yani mevcut uygulamada evinizde, işyerinizde, arabanızda arama yapılacağı zaman hakim kararı gerekmektedir fakat bu yasa ile hiçbir şekilde hakim kararı olmadan sadece polisin öngördüğü usulle arama yapılabilecek. Mevcut Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun Türkiye'de sahip olduğu yetkiler belli. Bu yetkilerle en ufak toplumsal olayda onlarca vatandaşımız hayatını kaybediyor. Şimdi bu şiddet kullanma yetkisini genişletmek suretiyle maalesef çok daha acı neticelerle karşı karşıya kalacağız."

Mahkeme kararı olmadan vatandaşın 48 saat dinlenebileceğini de vurgulayan Bacanlı, bu dinlemelerin Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi tarafından denetleneceğini söyledi.

Bacanlı, şöyle konuştu:
"Yani Antalya, Hakkari, Yozgat'ta bir dinleme yapılacak ve dinlemelerin onayı Ankara'daki bir hakim tarafından yönetilecek. Hukuk tarihinde bu kadar olağanüstü yetkilerle hiçbir hakim donatılmadı. Ayrıca Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na yeni bir madde daha eklendi. Toplumsal olaylarda kamu malı zarar gördüğü takdirde, o zarardan fiili gerçekleştirenler değil, gösteri yürüyüşüne katılan herkes sorumlu olacak."
Kaynak: AA