- Bilgisayarla Pilot Olma Deneyimi

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havacılık Ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin kurdukları “Herkes İçin Havacılık Derneği”, farklı aktiviteler ile vatandaşlara havacılığı sevdirmeye çalışıyor.

- Bilgisayarla Pilot Olma Deneyimi
Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne öğrenim gören 7 öğrencinin girişimi ile kurulan dernek, her yaştan vatandaşa hitap etmek için uğraşıyor. İlk ve ortaöğretim öğrencilerini okullarında ziyaret ederek bilgi paylaşımı yapan öğrenciler, okulda ve dernek binalarında da özellikle üniversite öğrencilerine ev sahipliği yapıyor. Okulda öğrendikleri bilgileri diğer öğrencilerle de paylaşmak için bu yola çıktıklarını ifade eden Dernek Başkanı Osman Ülkebaş, “Fakültemizde bulunan Uçak Gövde Motor Bakım ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümlerinden arkadaşlarımızla bu derneği kurduk. Bu aşamadan sonra havacılıkla ilgisi olan tüm vatandaşlarımıza ulaşmaya, onlarla bilgilerimizi paylaşmaya çalışıyoruz. Birçok aktivite yapmaya çalışıyoruz. Yaptığımız aktivitelere şu anda ilgiden gayet memnunuz. Gelmek isteyenlerin farklı fakülteden olması bizim için sevindirici bir durum. Bundan sonra daha büyük etkinlikler peşinde olacağız” dedi.

TÜM DETAYLARIYLA MAKET UÇAK YAPIMI

Havacılığa merakı olan insanlara ‘Statik Uçak Kursu’ adı altında maket uçaklar yaptırılıyor. İnce bir işçilik gerektiren kursta, hazır parçalar bir araya özenle getiriliyor. Uzun bir süreç olduğunu dile getiren dernek kurucularından Buğra Işık, “Burada statik uçak kursu veriyoruz. Statik uçak kursunun ne olduğunu, statik uçak yapımını, bunların nasıl yapıldığını yapıştırmasına kadar boyanması, verniklenmesi dahil her şeyini yaptırıyoruz. Her arkadaşımız bundan faydalanabiliyor. Bize sadece gelip başvurması yeterli bu konu hakkında. Dışarıdan görünce normal bir uçak ama içeriden bakıldığında iniş takımından motoruna kadar her parçasını ayrı ayrı yapıp birleştiriyoruz. En sonunda da verniğini atıp boyuyoruz sonunda ve istediğimiz gibi oluyor” ifadelerini kullandı.

BİLGİSAYARLA PİLOT OLMA DENEYİMİ

Dernek bünyesinde yapılan bir diğer faaliyet olarak ‘Flight Simülatör Kursu’ hakkında bilgi veren Eray Enver Coruk ise, sanal ortamda pilot olma keyfine ilginin yoğun olduğunu vurguladı. Kurs eğitiminin 4 haftalık bir süreç olduğunu belirten Coruk, “Herkes İçin Havacılık Derneği bünyesinde öğrencilerimize ve ekip arkadaşlarımıza okulda aldığımız eğitimler çerçevesinde simülatör kursu vermeye çalışıyoruz. Okulda aldığımız eğitimlerin bu konuda bize çok faydası oluyor. Aldığımız gösterge dersleri, uçuş dersleri arkadaşlarla tecrübelerimizi paylaşmamıza yardımcı oluyor. Eğitimi 4 hafta olarak planladık. İlk haftada genel olarak arkadaşlara joystickleri biz sağlıyoruz sadece bilgisayarlarına bu oyunu yüklememiz söz konusu oluyor. İkinci haftadan itibaren uçuş kumandaları ve uçuşun en önemli parametrelerinden olan göstergelerle ilgili temel eğitimleri veriyoruz ve küçük uçaklarla uçurmaya başlıyoruz. Küçük uçakların kontrolü ve temel hareketlerinden sonra artık büyük uçaklarla eğitime başlıyoruz. Yolcu uçaklarıyla eğitimi tamamladıktan sonra artık bir arkadaşımız tamamen yolcu uçağını kullanabilecek, otomatik pilotu kullanabilecek ve temel manevraları yapabilecek seviyeye gelebiliyor. Diğer fakültelerden de havacılığa kıyasla çok daha fazla ilgi olduğu söz konusu. Havacılık fakültesinden arkadaşlar her gün gördüğü için bunları o kadar rağbet olmuyor ama biz uzmanlığımızı paylaşıyoruz diğer fakülteden olan arkadaşlarla” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA