Didim'de Mal Müdürlüğü Yıllık Çalışmasını Anlattı

Didim’de kurumlar arası yıllık bilgilendirme toplantısı kapsamında Didim Mal Müdürlüğü çalışmalarını anlattı.

Didim'de Mal Müdürlüğü Yıllık Çalışmasını Anlattı
Didim Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Belediye Başkan yardımcısı Salih Bankoğlu, Didim İlçe Emniyet Müdürü Özgür Selçuk, Didim İlçe Jandarma Komutanı Gürkan Kabakçı, Kurum amirleri, Oda ve Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda slayt eşliğinde konuşan Didim Mal Müdürü Cenap Kardoğan Orman alanları ile Mera alanları hariç Didim’deki alanların %69’nun Hazineye ait olduğunu belirterek, 98 milyon m2’lik alanlarının 90 milyonunun Milli Savunma Bakanlığı ile Orman Bakanlığına ait olduğunu bildirdi.

Mal Müdürü Kardoğan 2014 yılında kıyı işgalleri kapsamında tespit edilen işgalci sayısının 116 olduğunu ve 113 bin TL tahakkuk kesildiğini belirterek 2015 yılında işgalci sayısının 151’e çıktığını ve 148 bin TL tahakkuk kesildiğini söyledi.



Didim’in 402 milyon m2 yüz ölçümüne sahip olduğunu ifade eden Kardoğan hazinenin 279.273 bin m2ye sahip olduğunu söyledi.

İşgallerle ilgili de Balat ve Akköy’de tespitlerin bittiğini, Yalıköy’de devam ettiğini kaydeden Kardoğan “Kiralanan taşınma sayısı şu an 151 adet; işgalci olarak taşınmaz sayısı ise 2458 adettir.” dedi.

“VATANDAŞIN TEPKİSİ”

Ecrimisil ile ilgili olarak vatandaşın fiyatlarının yüksek olmasından dert yandığını belirten Kardoğan ecrimisille ilgili de bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Toplantıya katılan Erkal Tıkkın adlı vatandaş ise atalarından kalma yerlerini yıllardır işlediklerini ve daha sonra tapu iptali yapılarak yerlerinin kendilerinden alındığını belirterek “Bizim atamızdan kalan yerleri devlet alıyor; tahsisini başkalarına yapıyor. Üstüne de bizden ecrimisil alıyor. Öte yandan ise dışarında gelenler hazine arazilerini açarak zeytin dikiyor. Bu nasıl vicdan ve adalet ne ettiysek sonuç alamadık. Biz bu kurumlara dargınız kırgınız.” diye konuştu.

“TECAVÜZE GÖZ YUMULMAYACAK”

Kaymakam İskender Yönden ise hazine arazisine yapılan tecavüzlere kesinlikle göz yumulmadığını belirterek “Hazine arazisine yapılanlar aradan 1-5 yada 10 yıl geçsin fark etmez; oranın kullanma iznini onlara vermiyoruz. Bu işin kiralama yada satın alma yöntemi var. Bunları anlatıyoruz. Müdürlüğümüzde 6 kişilik ekip var ve bunlarla bunu takibi yapılıyor. Yeterli mi değil; yetişemiyoruz. Bizimde suçumuz yok mu var. Geriye dönük olarak 3 yıllık kullanımla ilgili yanlış anlamalar var. Bununla ilgili de uyarıda bulunduk. Biz bu konuda yasal işlem başlattık ve 20 bin TL ödenek geldi ve bununla çalışmalara başladık.” dedi.

Kıyıların işgalinin bir önceki yıla göre %30 arttığını da ifade eden Didim Mal Müdürü Cenap Kardoğan bu konudaki denetimleri de sürdürdüklerini söyledi.



“RET CEVABIN YERİNE ÇÖZÜM”

Kamu kurumlarının Mal Müdürlüğünden yer talepleri noktasında sıkıntılar yaşamaması gerektiğini kaydeden Yönden “Bu konuda ret cevabı verilmeden çözüm odaklı ve yol gösterici adımlar atılmalı ve yardımcı olunmalı.” dedi.

Kaymakam Yönden Didim’de Hazine arazilerin çok olmasından dolayı Didim’e Milli Emlak Müdürlüğü açılması gerekliliğine de dikkat çekip Ankara’da bu konuyla ilgili görüşmeler yapacağını da söyledi.

Kaynak: İHA