Gürcistan'da Hasta Refakatçi Evi'ne Tadilat Ve Donanım Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te bulunan Hasta Refakatçi Evi’ne tadilat ve donanım desteğinde bulunuldu.

Gürcistan'da Hasta Refakatçi Evi'ne Tadilat Ve Donanım Desteği
TİKA, ortak bir tarihten kaynaklanan zengin beşeri, sosyal ve kültürel bağlarımız olan Gürcistan’da eğitim, sağlık, tarım, çevre istihdamın geliştirilmesi alanlarında gerçekleştirdiği yüzlerce proje ile Gürcistan’ın kalkınmasına ve gelişmesine katkı sunmaya devam ediyor.

Gürcistan’da Abhazya’dan kaliteli sağlık hizmeti almak için başkent Tiflis’e gelen hastaların sayısı her geçen yıl artış gösteriyor. Gürcistan devleti Abhazya’dan gelen hastalara ücretsiz sağlık hizmeti vermekte ve tedavi masraflarının tamamını karşılıyor. Abhazlar kısıtlı maddi imkânlarından dolayı şehirde konaklama masraflarını kendi imkânları ile karşılamakta zorlanıyorlardı.

Gerekli muayeneler ve tedavi sürecinin çoğu zaman bir aydan fazla sürdüğü ve tedavi bittikten sonra da hastaların periyodik kontrol için belli aralıklarla Tiflis’e gelmeleri gerektiği dikkate alınarak Tiflis’te mukim Abhazya Ö.C. Hükümeti Tiflis’te bir misafirhanenin kurulmasına karar vermiş ve misafirhanenin tadilatı ve donanımı için TİKA’dan destek talebinde bulundu.

Abhazya’dan gelen hasta ve refakatçilerine ücretsiz konaklama imkânını sağlayacak bir misafirhanenin kurulması ile beraber Gürcü ve Abhazlar arasında güven ilişkisini güçlendireceği kalıcı toplumsal barış ve uzlaşmaya katkı sunacağı düşüncesiyle tadilatı ve donanımı TİKA tarafından modern standartlarda gerçekleştirilen Hasta Refakatçi Evi Projesi’nin açılışı düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Törene, Büyükelçi Zeki Levent Gümrükçü, Gürcistan Uzlaşma ve Sivil Eşitlik Bakanı PaataZakareişvili, Gürcistan Çalışma, Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Ajansı Başkanı Zaza Sopromadze, Gürcistan Parlamentosu Sağlık Komitesi Başkanı Dimitri Hundadze, Abhazya Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Vekili VakhtangKolbaia, çok sayıda üst düzey davetli ve misafir katıldı.

Taraflarca yapılan değerlendirmelerde, TİKA tarafından gerçekleştirilen ve Abhazya’dan gelen hasta ve refakatçilerinin hizmetine sunulan Hasta Refakatçi Evi Projesi’nin hayata geçirilmesinin Kafkasya’da kalıcı barış ve istikrarın temin edilmesine önemli bir katkı sunduğu vurgulandı.
Kaynak: İHA