Türkiye'nin Ortadoğu Politikası

Türkiye'nin Amman Büyükelçisi Sedat Önal, Türkiye'nin Ortadoğu'da genişleme politikası izlemediğini söyledi.

Başkent Amman'daki Ürdün Ortadoğu Araştırmaları Merkezi'nde diplomat, akademisyen ve milletvekillerinin katıldığı bir toplantıda konuşan Önal, Türkiye-Ürdün ilişkileri, Türkiye'nin Suriye başta olmak üzere bölgedeki gelişmelere karşı takındığı tavır, Filistin meselesine verdiği destek ve terörle mücadeleyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin terörü ve sonuçlarını çok iyi bildiğine ve pek çok defa terör örgütü DAEŞ'in de saldırılarına maruz kaldığına işaret eden Önal, bu amaçla terörle mücadele etmek için uluslararası koalisyona katıldıklarını söyledi.

Önal Türkiye'nin, Filistin'in devlet olarak tanınması için büyük çaba harcadığını ve Filistin meselesinin Türkiye için milli bir mesele olduğunun altını çizdi.

Türkiye ile Ortadoğu ülkeleri arasındaki ilişkiler konusunda Önal, "Türkiye'nin Ortadoğu'da izlediği siyasetle ilgili bazı iddialar söz konusu. Burada, Türkiye'nin bölgede genişleme politikası izlemediğini ve diğer ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu vurgulamak istiyorum. Türk dış siyasetinin temel prensibi budur. Türkiye, Suriye, Irak ve diğer Arap ülkeleriyle ilişkilerinde bu siyaseti takip ediyor" diye konuştu.

Türkiye'nin Suriye konusunda izlediği siyasetin, akan kanın durması ve krize çözüm bulunması üzerine bina edildiğini ifade eden Önal, mültecilerin bölge ülkeleri üzerindeki etkileriyle ilgili şunları söyledi:

"Ürdün kıt imkanlarına rağmen mültecilere kapılarını açtı. Türkiye de gücü yettiğince bu konuda üzerine düşeni yapıyor."

Önal, Türkiye ile Ürdün'ün kaosun yaşandığı bölgede barış içinde yaşama ve istikrarı temsil ettiğini kaydetti.

Kaynak: AA