İzmir'de Kayıt Dışı İstihdam Verileri

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Engin Bilgili, denetimleri sonucu, yıl içinde 10 bin 776 kişi ve 490 tescilsiz iş yerinin, kayıt altına alındığını bildirdi.

Bilgili, yazılı açıklamasında, kurumun kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacıyla yürüttüğü birçok çalışma ve proje sonucunda, Türkiye genelinde 2002 yılında yüzde 52 seviyesinde bulunan kayıt dışı istihdam oranının, bu yılın ocak ayında yüzde 32,4'e gerilediğini belirtti.

İzmir'in ise yüzde 27,48 ile Türkiye ortalamasının altında yer aldığına dikkati çeken Bilgili, "Yıl içerisinde gerçekleştirilen denetimler neticesinde, 10 bin 776 kişi ve 490 tescilsiz iş yeri, kayıt altına alındı. Kayıt dışı istihdamın makul seviyelere indirilmesi için kurum olarak gerekli her türlü çalışmayı büyük özveriyle yapmaya devam etmekteyiz" dedi.

Bilgili, bugünlerde, özellikle Milli Piyango Yılbaşı Özel Çekilişi nedeniyle Milli Piyango bileti satıcılarında dönemsel artış yaşandığına değinerek, şunları kaydetti:

"Satıcıların kurumumuza kaydının olup olmadığı yönünde denetimler gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca yine eğlence sektöründe yaşanacak yoğunluk nedeniyle de bu sektöre yönelik denetimlerimize ağırlık vermiş bulunmaktayız. Konu hakkında, kurum olarak tüm vatandaş ve işverenlerimizden anayasal hak olan sosyal güvenlik haklarına, sonuna kadar sahip çıkmalarını istiyoruz."

Bilgili, kayıt dışı çalıştırılanların ya da kayıt dışı faaliyet gösteren işverenler karşısında gelir kaybı yaşan işverenlerin, "ALO 170" hattından kendilerine ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA